RKI slår selv alarm: Gælden løber løbsk

Der er nu så mange danskere i RKI-registret, at der bør nedsættes en gældskommission, mener direktør.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Der er nu så mange dårlige betalere i Experians RKI-register, at selskabet selv slår alarm: Der er ganske enkelt behov for en gældskommission, der kan komme de mest udsatte forbrugere til undsætning, mener Experians administrerende direktør Christoffer Spangenberg.

"Vores analyse viser, at rekordmange danskere en ramt af gæld, og vi kan se, at de registrerede skylder flere penge væk end tidligere," siger Christoffer Spangenberg.

Han mener, at gæld er blevet et så omfattende problem, at samfundet bliver nødt til at forholde sig til det. Antallet af registrerede dårligere betaler er nu på mere end 218.000. Og de skylder tilsammen mere end 11,5 milliarder kroner - en stigning på 27 procent på et år.

"Det er personlige tragedier, der er på spil. Og gældsproblematikken har efter vores bedste overbevisning nu nået et omfang, hvor vi i Experian råber vagt i gevær og opfordrer til handling," siger Christoffer Spangenberg.Samlet er 5,03 procent af den voksne befolkning registreret som dårlige betalere. Hver tegner sig for 2,75 sager og en gennemsnitlig misligholdt gæld på 52.918 kroner.

Experian foreslår, at politikere, erhvervsliv og forbrugerorganisationer sætter sig sammen og undersøger, hvad der kan gøres ved den voksende gæld.

"Vi kan se, at mange unge er pressede på økonomien, og derfor er det vigtigt at få sat ind i tide. At ryge ind i gæld så tidligt kan have store personlige og sociale omkostninger, og det er i øvrigt dyrt for samfundet," siger Christoffer Spangenberg.

Der er flest dårlige betalere i Region Sjælland. Her er seks procent af de bosiddende opført i Experians RKI-register. De 10 kommuner med den største andel af RKI-registrerede er da alle også beliggende øst for Storebælt.