Flertal tror på boligboble: Her er Sass Larsens kur

Et flertal på 49 pct. af landets førende økonomer ser en begyndende prisboble. Henrik Sass Larsen er klar med modgift.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den senere tids massive prisstigninger på det københavnske boligmarked får nu erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at slå på tromme for de initiativer, regeringen allerede har taget for at presse luften ud af en potentiel boligboble. Men det er langt fra vidtgående nok, mener godt syv ud af 10 økonomer ifølge Jyllands-Posten.

Netop spørgsmålet om, hvorvidt boligmarkedet i den danske hovedstad er overophedet, deler i øjeblikket vandene blandt såvel politikere som økonomer. I en rundspørge, Jyllands-Postens har foretaget blandt sit såkaldte økonompanel, svarer 49 pct., at en boligboble er ved at tage form, mens 44 pct. afviser det.

Til gengæld er der større enighed om, at kreditgivningen til boligejere bør strammes. Det mener 72 pct. af økonomerne. Blandt andet peger en stor del af dem på, at det skal være sværere at få et afdragsfrit lån, ligesom mange gerne vil have afskaffet fastfrysningen af ejendomsværdiskatten.

Følger udviklingen tæt

Det får nu Henrik Sass Larsen til at kaste sig ind i debatten og understrege, at der allerede er søsat et beredskab. Og at der bliver holdt et vågent øje med prisudviklingen.

Han fremhæver særligt to punkter fra den såkaldte tilsynsdiamant, som Finanstilsynet offentliggjorde i efteråret, der blandt andet har til formål at mindske risikoen for fremtidige finanskriser.

»Jeg er meget optaget af, at vi ikke får en boligboble igen og følger udviklingen på boligmarkedet tæt. Netop derfor er der allerede taget forskellige initiativer, der skal bidrage til, at det ikke går galt igen. Det gælder eksempelvis kravet om, at købere skal have mindst 5 pct. i udbetaling, som vil blive skrevet ind i god skik-bekendtgørelsen, samt tilsynsdiamantens fokus på udlånsvæksten,« siger Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

Som boligkøber kan man højest få et realkreditlån svarende til 80 pct. af boligens værdi, mens de sidste 15-20 pct. ofte lånes i banken til en højere rente. Men med tilsynsdiamanten er der lagt op til, at man som minimum skal smide et indskud svarende til 5 pct.

Desuden understreger ministeren, at finanssektoren også selv har et ansvar for at holde snor i, at boligmarkedet ikke koger over.