Prisfald i december lagde dæmper på godt år for boligejerne

Efter en lang periode med stigninger sluttede boligpriserne i 2014 med et fald, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Hele 2014 bød dog på fremgang.

Efter en lang periode med stigninger sluttede boligpriserne i 2014 med et fald, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Hele 2014 bød dog på en så stor fremgang, at flere økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne på landets enfamiliehuse faldt med 2 procent fra november til december, mens ejerlejlighedspriserne faldt med 0,7 procent.
Det viser Danmarks Statistiks prisindeks for ejendomme.

Faldet i slutningen af året kommer dog ikke til at skygge for, at der var en fornuftig fremgang i løbet af året, hvor boligsalget steg til det højeste niveau i syv år, godt hjulpet på vej af rentefald og en høj boligoptimisme blandt husholdningerne.

Ser man på hele 2014 er huspriserne steget med 3,3 procent, mens prisen på ejerlejligheder steg med hele 8,5 procent.

»Det hører med til billedet, at prisindekset viser forholdsvis store udsving fra måned til måned. Fra 3. kvartal til 4. kvartal faldt huspriserne således mere beskedent med 0,4 pct., hvorimod ejerlejlighedspriserne steg med 0,6 pct. for landet som helhed,« skriver Joachim Borg Kristensen, boligøkonom fra Nykredits Markets i en kommentar til tallene.

Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank kalder umiddelbart december-tallene skuffende, men forventer en opblomstring på boligmarkedet som følge af faldet i boligrenterne.

»Man skal huske på, at vi taler om måneder, hvor boligmarkedet traditionelt ikke spurter fremad. Fjerde kvartal har ikke tradition for at byde på de største prisstigninger. Det har til gengæld 2. kvartal,« skriver hun i en kommentar.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser overordnet, at ejerlejlighedspriserne på landsplan er steget med 8 procent i løbet af det seneste år, mens huspriserne er steget med 3 procent.

»Lyspunktet for nuværende og kommende boligejere er de lave renter, som giver mulighed for en fast lav ydelse kombineret med højt afdrag. Rådighedsbeløbet stiger, og købere kan blive kreditgodkendt til højere lån,« siger Joachim Borg Kristensen.

Med de nye tal står det imidlertid også klart, at husprisvæksten er både højere end lønvæksten og inflationen. Det sender mange tanker i retning af en mulig husprisboble, men cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank afviser, at vi er nået dertil:

»Inden at der bliver råbt ”ulven kommer”, så er det værd at bemærke, at huspriserne fortsat er markant lavere end tilbage i 2007, hvor huspriserne toppede. Der er således 15 pct. op til toppen – siden bunden er priserne steget med 7,6 pct.. Der er således ikke umiddelbart noget, som tyder på en boble i markedet for huse,« skriver han.

Hvis boligmarkedet for alvor skal nærme sig en boble, så sker det ikke uden at udlånet til boligkøb stiger, mener Steen Bocian:

»Det var netop, hvad der skete under overophedningen frem til 2007. Kigger vi på udlånet fra realkreditinstitutter og banker til husholdninger, så giver det god anledning til at slå koldt vand i boble-blodet. Udlånet til husholdninger er fladt som en pandekage. Hvor vi kun har huspristal frem til december sidste år, så har vi udlånstal frem til og med januar og i år, og der er absolut ingen boble tendenser.«

Makroøkonom i Sybank, Peter Bojsen Jakobsen, hejser dog alligevel et advarselssignal:

»Selvom boligpriserne fortsat ligger under niveauet fra før boligboblen bristede, og selvom prisstigningerne fortsat er beskedne i en historisk konteksts, er det altafgørende for dansk økonomis bæredygtighed, at boligmarkedet ikke får lov til at løbe løbsk på samme måde som i "de glade nuller,« skriver han.

»Boligmarkedet i særligt Aarhus og København er allerede hedt, og med udsigt til yderligere fremgang er der - på trods af lavere priser - grund til at råbe vagt i gevær. Særligt fordi man ikke for alvor ændret på de uheldige strukturer, som var med til at puste til ilden i årene op til den seneste sprængte boligboble,« skriver Peter Bojsen Jakobsen.

 

LÆS MERE