Københavnerne får mindst glæde af den faldende rente

Der er forskel på, hvordan den faldende rente slår igennem for boligkøberne. Nogle steder kan de glæde sig over både faldende priser og faldende rente, men i København æder stigende priser meget af rentefordelen.

Foto: Bax Lindhardt

Renten bliver ved med at slå nye bundrekorder. Men det er ikke alle, der får fuld glæde af det. Den bliver nemlig mange steder modsvaret af stigende priser. Det viser beregninger af henholdsvis rentefaldet og prisudviklingen i de forskellige regioner, siden den toneangivende rente på et fastforrentet lån i slutningen af juli 2011 var på fem procent.

Eksempelvis kan en huskøber i Københavns omegn i dag købe bolig for 210.000 kroner mere end dengang. Men hvis priserne havde været uændrede, havde beløbet været 473.000 kroner, oplyser chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Andre steder i landet er huspriserne faldet. I de områder får huskøberne i både pose og sæk,« påpeger hun.

Mest overraskende i hendes analyse er det måske, at lejlighedskøbere i København nu kan købe for 200.000 kroner mindre, end da renten var højere – simpelthen fordi de voldsomt stigende lejlighedspriser har spist hele rentefaldet op.

»På den baggrund må man også konkludere, at de københavnske lejlighedspriser er steget med mere end det, rentefaldet kan forklare,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.

De lave renter har også forøget danskernes gældsætning. Ifølge Arbejdernes Landsbank fra 3,3 til 3,7 gange årsindkomsten for en gennemsnitsfamilie. Udviklingen er sket sideløbende med et rentefald fra fire til to procent på de toneangivende realkreditlån.

Uheldige tilstande

Lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet frygter, at de lave og fortsat faldende renter kan fremprovokere flere uheldige tilstande.

»Lige nu er det spekulation mod den danske krone, som presser renten meget langt ned, og den slags spekulation kan godt stå på i nogen tid. Det er næppe noget, der stopper lige med det samme. Faren ved dette er så, at folk vænner sig til en ekstremt lav rente og indretter hele deres økonomi efter det. Eller køber ny bolig ud fra en forventning om, at renten vil blive ved med at være lige så lav som nu i al fremtid,« siger Morten Skak.

Han tilføjer, at det kan være med til at skabe en boligboble, som kan skade dansk økonomi stort på længere sigt.

»For ingen tror jo længere på alle dem, der siger, at renten kan stige. Der er ved at ske lidt det samme, som da boligpriserne steg hastigt, og mange eksperter advarede mod det og sagde, at der kunne komme prisfald. Det troede mange ikke på, og nu ses det samme med renten. De fleste tror ikke, den kan stige ret meget igen, og derfor risikerer de at sætte sig alt for hårdt i det,« siger han.

En anden risiko for de boligejere, der lige nu hopper på de lave renter, er den såkaldte indlåsningseffekt – at obligationsserierne bag lånene er så små, at få investorer kan bestemme kursen. Dermed kan det blive dyrt eller umuligt at indfri lånene for at opkonvertere ved en senere rentestigning.

Dilemma og risiko

Risikoen stiller realkreditinstitutterne i det dilemma, om de hurtigt skal åbne et nyt lån til en lavere rente, for eksempel 30-årige faste lån til 1,5 procent, eller henvise til afdragsfrie varianter af de nuværende lån, som ligger i en lavere kurs og dermed holdes åbne længere ved rentefald.

Hos Nordea Kredit er begge muligheder i spil i øjeblikket.

»Fordelen ved vælge lånet med et års afdragsfrihed er, at serien allerede er åben, og at risikoen for indlåsningseffekter er lille. Ulempen er, at man må tilbyde boligkøberne et lån til en lidt dårligere kurs end nødvendigt,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.

Tidligere var der også frygt for indlåsningseffekt for toprocentslånene, men efter den seneste konverteringsbølge, som sluttede fredag og har vist sig at være den største i ti år, ser den frygt ud til at have været ubegrundet.

Ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hillingsøe Heinig ser det godt ud med toprocentslånene med afdrag.

»De er nok snart ude af risikoen for indlåsningseffekt. Serien er oppe på fire milliarder kroner, og vi siger som regel fem milliarder kroner, før en obligationsserie er ude af indlåsningsrisikoen. Men der er stor interesse, og vi vil formentlig også se en del handel over de næste dage,« siger Christian Hillingsøe Heinig.