Får en samlever ret til formuen?

Når man har boet sammen i et par år, er det det samme som at være gift, mener en veninde til formuende kvinde.

Foto: Modelfoto: Colourbox. Mange tror som du, at samboende efter en årrække bliver omfattet af reglerne for ægtefæller.
Læs mere
Fold sammen

? En veninde, der er formuende - har en kæreste, som hun gerne vil bo sammen med men ikke vil dele sin formue med.

Er det således, at man efter to år som samboende anses som ægtefæller, hvis man flytter fra hinanden?

Det mener jeg - og har opfordret til at hun laver særeje. Hvad mener I?

Med venlig hilsen "Veninden"

! Nej, sådan fungerer det ikke. Mange tror som du, at samboende efter en årrække bliver omfattet af reglerne for ægtefæller. Sådan er det bare ikke.

Papirløst samlevende er ikke ægtefæller. I får altså ikke formuefællesskab, I kan ikke oprette ægtepagt (medmindre I agter at gifte jer), og I arver ikke hinanden uden testamente. I kan heller ikke aftale, at lovgivningen for gifte skal være gældende for jer.

Din veninde vil have den fulde ejendomsret til sin formue og herunder alle de ting, hun har indbragt i forholdet, og den fulde ejendomsret til alt det, hun køber, mens det papirløse forhold består.
Ikke desto mindre vil det være et godt råd til din veninde, at hun ved indgåelse af et papirløst forhold overvejer at oprette en skriftlig overenskomst om, hvordan parternes ejerforhold er. Det vil kunne forebygge tvister i anledning af uklarhed og hjælpe hende bevismæssigt.

Derudover bør hun overveje, om hun vil oprette testamente, og hun bør overveje, om ikke ægteskab, testamente og ægtepagt vil være en bedre løsning end det uregulerede papirløse samliv.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), mediator, ForumAdvokater

Læs mere om papirløse forhold på www.forumadvokater.dk