Få overblik over tallene

Få hurtigt overblik over økonomien, når parforholdet synger på sidste vers. Gransk alle udgifter og forvent ikke de store håndsrækninger fra kommunen.

Foto: Rune Evensen

»Det mest væsentlige er, så tidligt som muligt, at få et realistisk overblik over økonomien ved en skilsmisse, både formue, gæld, indtægter og udgifter. Der skal streg under realistisk, og det er ingen nem opgave, men det er lettere, hvis man gør det, før man går fra hinanden,« lyder det fra Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Noget af det vigtigste er at få fastslået, om den ene part kan blive i den fælles bolig, og så skal den anden part hurtigst mulig på jagt efter en ny bolig, helst i lokalområdet af hensyn til børnenes skole, fritidsaktiviteter og venner. Hvis boligen skal sælges, udløser det dobbelt jagt efter nyt tag over hovedet, men jo før et for dyrt hus eller ditto lejlighed bliver sat til salg, desto bedre.

Og trods verdens største offentlige budget er der ikke mange håndsrækninger at hente på rådhuset i jagten på bolig, især ikke hvis både mor og far har job. Lønsedlerne skal heller ikke være særligt store, før det begynder at tynde ud i mulighederne for boligsikring og friplads til børnepasning.

Grundlæggende er problemet, at én husholdning bliver til to, og merudgiften bliver kun delvist finansieret af det offentlige.

»Der er to muligheder: Man må skære ned eller tjene mere. Børnene kan godt forstå, at »det har vi ikke råd til«, og de glæder sig også over en campingferie i Danmark, bare den voksne er til stede. I den uge, man ikke har børnene, kan man måske tage nogle ekstra vagter, hvis man har kræfterne til det,« siger Bente Boserup, chef for telefonrådgivningen hos Børns Vilkår.

En anden mulighed for at styrke indtægterne kan være at leje et værelse ud i den tidligere fælles bolig, for eksempel til en studerende.

Pas på hurtige penge

Det samlede overblik over økonomien kan hjælpe til at undgå hurtig, men dyr finansiering i en tid med ekstra pres på pengepungen, for eksempel hvis der skal købes møbler eller indbo efter en deling af bohavet.

Efterhånden har mange danskere kreditkort, som hurtigt kan trækkes fuldt op. Det er imidlertid næsten altid en dyr fornøjelse – det samme gælder kontokort, forbrugslån og afbetaling.

Overblikket bør også omfatte en granskning af udgifterne, og udfordringen er, at mange poster næsten bliver doblet op, fordi både mor og far fremover skal betale husleje, forsikring, netadgang og så videre.

I Danske Banks modelfamilie kunne boliglånet forlænges til 30 år og dermed lette den månedlige ydelse, fordi der var betalt af gennem fem år.

Forsikringer og pension skal også en tur under luppen, og der vil ofte være mulighed for at vælge et lavere trin for summer på indbo, når husstanden bliver mindre.

Fokus på pensionen

En del kvinder har ikke sparet så meget op som ægtemanden, og reglerne blev for nogle år siden ændret, så pensioner som udgangspunkt ikke længere deles ved skilsmisse.

»Det er vigtigt, at pensionen giver god dækning, hvis man mister erhvervsevnen, og god dækning til børnene, hvis man dør. Til gengæld er det ikke længere nødvendigt med dækning til ægtefællen,« siger Las Olsen fra Danske Bank.