Ekspert: Danskernes tillid til Skat daler og daler

Skatteminister Karsten Lauritzen må skabe et gennemskueligt system, så danskerne igen kan stole på Skat, mener lektor i skatteret. Flere penge kan være på vej til Skat fra politikerne.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagerne hober sig efterhånden op i Skat. Senest har Jyllands-Posten onsdag fortalt, at institutionen med stor sandsynlighed ulovligt har tilbageholdt informationer fra Rigsrevisionen omkring it-problemer.

It-problemer, som vel at mærke betød, at flere danskere fik opkrævet for meget i ejendomsskat. Ifølge Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret og offentlig ret ved Aarhus Universitet, er der ikke noget at rafle om:

»Det er helt klart dybt betænkeligt, og det er formentligt også klart ulovligt. Myndigheder skal af sig selv loyalt afgive oplysninger til Rigsrevisionen, som jo netop var i gang med at undersøge det her område og valgte at stoppe overvågningen, fordi de mente, at der var styr på det. Samtidig holder Skat så på en oplysning, der viser, at der ikke var styr på tingene,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Torben Bagge mener, at de mange »møgsager« i Skat betyder, at borgerne i stigende grad mister tilliden til Skats opkrævninger.

Og det er der ifølge skatteadvokaten kun en løsning på. Han opfordrer skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at lave et nyt og lettere gennemskueligt skattesystem:

»Tilliden til Skat fra almindelige mennesker bliver mindre og mindre. I virkelighedens verden er det jo også stort set umuligt at kontrollere, om Skat har ret eller ej, som systemet er nu. Derfor er vi nødt til at få et system, hvor vi som almindelige mennesker kan gå ud fra, at de beløb, Skat opkræver, er de rigtige,« siger Torben Bagge.

Og historien om, at Skat ikke alene har opkrævet en forkert ejendomsskat, men også har tilbageholdt informationerne om problemet for Rigsrevisionen, får politikerne fra begge fløje på Christiansborg til at rejse sig fra stolen.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, slår fast, at man end ikke kender hele omfanget af dårlige sager hos Skat. Derfor kan det blive nødvendigt at sætte flere penge af til institutionen, erkender hun:

»Vi vil ikke udelukke, at der bliver sat flere penge af til Skat. Det er klart, at hvis vi oplever det som et behov, så er vi nødt til at ansætte flere folk i Skat. Det er vi villige til at kigge på. For os er det vigtigt, at vi kan regne med Skat, og at folk har tillid til dem. Lige nu er Skat kørt godt og grundigt ned i forhold til at fungere og i forhold til folks tillid. Det skal bygges op, og det vil vi gøre, hvad vi kan, for at løse.«

Og fra Socialdemokraterne vil man gerne være med til at afsætte flere penge, hvis det kan løse problemerne i Skat, som har berørt hundredvis af danske familier, siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

»Vi vil absolut ikke holde os tilbage, hvis skatteministeren og Venstre vurderer, at der er behov for endnu flere penge. Men det er skatteministeren der sidder for bordenden og må vurdere, om den her sag betyder, at der også til ejendomsvurderingsområdet må afsættes mere mandskab. Hvis de siger det, så bakker vi op,« siger han.

Fra både Venstre, Socialdemokraterne, de Konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten lyder det, at der trænger til at blive ryddet grundigt op i Skat.

Skat siger ifølge Jyllands-Posten, at man ikke vurderede, at man havde pligt til at underrette Rigsrevisionen i den pågældende sag med it-problemet.