Du kan droppe pinkoden, når du handler

Det nye, kontaktløsedankort har været på gaden i et halvt år. Men det er langt fra alle, der har skiftet til det nye kort.

Foto: Torben Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: 1,2 milliarder gange fandt dankortet vej til de danske betalingsterminaler i 2015.

Ved knap 0,2 procent af de mange køb med dankort blev der brugt det nye kontaktløse dankort, hvor du slipper for at taste din firecifrede pinkode, hvis beløbet er under 200 kroner.

Det kontaktløse dankort har været på gaden siden august 2015, og der er indtil nu blev foretaget 2,5 millioner betalinger med de i alt 1 million kontaktløse kort, der indtil videre er taget i brug.

Hos kortudbyderen Nets er man godt tilfreds med udbredelsen af det nye kort på nuværende tidspunkt.

- Jeg har selv fået et, og jeg bruger det alle steder, jeg kan komme af sted med det. Det er hurtigere for mig at betale for mine varer, og jeg behøver ikke at bekymre mig om at komme til at glemme kortet i terminalen, selv om jeg har tre små børn omkring mig, siger Jeppe Juul-Andersen, der er vicedirektør og ansvarlig for dankort i Nets.

Med udgangen af december 2015 var der ifølge Nets knap 5,8 millioner dankort i brug, så det er altså kun ét ud af seks dankort, der fungerer uden pinkode.

Men det kontaktløse kort skal nok få luft under vingerne, vurderer Henning N. Jensen fra konsulentfirmaet PlusCON, der rådgiver om ny teknologi.

- Det nye kort har fået en god start på kort tid. Der er stadig flere millioner kort, der skal skiftes ud, så jeg forventer, at mængden af transaktioner med det nye kort vil vokse voldsomt i 2016 og i de kommende år, siger Henning N. Jensen.

Detailhandlen har desuden ikke gjort meget for at fortælle forbrugerne, at de tager imod de kontaktløse kort. Det bliver der til gengæld snart lavet om på, mener han.

Butikkerne har nemlig en store interesse i, at forbrugerne bruger det kontaktløse kort, fordi det ikke slider lige så meget på terminalerne.

- For butikkerne har de kontaktløse dankortterminaler også den fordel, at de får mulighed for at teste et system, der efterfølgende også vil virke, når man bruger mobiltelefonen til at betale med, mener Henning N. Jensen.

Hos konsulent- og videnshuset Retail Institute Scandinavia ser man primært det kontaktløse dankort som en overgangsløsning.

- Særligt den yngre generation foretrækker at bruge mobilen til betaling. Derfor tror jeg, at det kontaktløse dankort risikerer at blive overhalet indenom teknologisk, før det for alvor når at tage fart, siger Dorte Wimmer, handelsekspert ved Retail Institute Scandinavia.

- Når du alligevel står i køen med din mobil og læser en mail, er det nemmere at bruge mobilen frem for at skulle have et kort op af lommen, siger hun.

Fakta om det nye dankort:

- Siden dankortet fik sin debut i 1983, er der gennemført mere end 14,5 milliarder betalinger med dankort til og med december 2015.

- Nets forventer, at danskerne vil have i alt 3 millioner dankort med kontaktløs funktion med udgangen af 2016

- Selskabet er på vej med en større kampagne, der på tv, sociale medier og i butikker vil sætte fokus på, hvor man kan bruge kortet- Kortholdere får automatisk udskiftet deres kort, når det udløber

Kilde: Nets

/ritzau/FOKUS