Dine penge i ugen der gik

Vinterferien bød på privatøkonomiske nyheder om bilomkostninger og høje aktiekurser – og om at huse nu haler ind på lejligheder.

Det er dyr fornøjelse at holde en bil kørende i Danmark – men det kunne være endnu værre. Arkivfoto: Dennis Lehmann
Læs mere
Fold sammen

Der var store beløb på spil i de ­privatøkonomiske nyheder i den forløbne uge. De rundede de store poster i mange husholdningers budgetter som prisen på huse, historisk høje aktiepriser og omkostningerne ved at holde bil i Danmark.

Sidstnævnte post er stor. Det trækker hver måned over 5.000 kroner ud af husholdningsbudgettet at eje og køre i en lille bil.

Men ikke desto mindre viser det sig i et regnestykke foretaget af den globale leasingudbyder LeasePlan, at der findes to lande, hvor det er dyrere end i Danmark at holde en bil kørende. I Norge kommer udgiften således op på knap 5.300 kroner, mens Italien også sniger sig lidt over Danmark, når alle omkostninger som eksempelvis de høje italienske motorvejsafgifter tælles med.

Analysen medregner alle faktorer fra købet, finansieringen, løbende omkostninger, reparationer og afgifter, når bilen ejes i tre år og kører 20.000 kilometer om året. Dertil kommer værditabet på en ny bil, som alene over de tre år udgør den største andel af de samlede bilomkostninger med 37 procent på tværs af alle landene.

Mindre modeller

Dermed er det også selve købet af bilen, der udgør den største omkostning ved at eje en bil, mens kun 16 procent af de samlede omkostninger hænger sammen med driftens poster til blandt andet brændstof, løbende afgifter og forsikringer.

LeasePlan har brugt de mest solgte mindre og mellemstore biler i Europa som Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf og Ford Focus til analysen, og i den billigste ende kan borgerne i Ungarn, Tjekkiet og Rumænien holde disse biltyper for 2.000 kroner mindre end danskerne.

Bilisternes organisation, FDM, påpeger, at regnestykket kan se anderledes ud og sende Danmark højere op på listen, hvis der regnes med andre og dyrere bilmodeller, som rammes af progressionen i de danske afgifter, der beregnes af grundprisen på bilen. Desuden vil den højere værkstedsregning i Danmark slå igennem, når biler har rundet flere år og kilometer.

LeasePlan leaser biler ud og administrerer bilflåder for virksomheder.

Huspriser haler ind på lejlighederne

Priserne på huse er over det seneste år løbet fra lejlighederne, der ellers har ligget i spidsen. Huse er steget med 8,1 procent på landsplan, mens ejerlejlighederne er steget 6,6 procent siden januar 2016. Det har ejendomsmægler­kæden Home og Danske Bank opgjort. Efter prisstigningen i januar koster et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter 1.970.000 kroner på landsplan. Det er stadig 7,7 procent under prisniveauet i 2006, da boligmarkedet toppede med en pris på et tilsvarende hus på 2.130.000 kroner. Hvis inflationen i den mellemliggende periode regnes med, er der fortsat 20,9 procent til toppen, skriver Home.

Har aktierne nået deres bristepunkt?

Ugen blev indledt med stigende aktiekurser, og et kvalificeret gæt er, at det nu diskuteres flittigt blandt investorer, om bristepunktet er ved at være nået.

Børsen skriver, at de globale aktiekurser nu har nået samme niveau, som de lå på lige inden det historiske aktiekrak, Black Tuesday, i 1929. Aktiernes optur har stået på, siden Donald Trup blev valgt som USAs præsident i november, og hvis de har nået bristepunktet, betyder det med andre ord, at en nedtur kan vente om hjørnet for aktiemarkederne.

»Kurserne er høje, specielt i USA, mens de er fair prissatte i Europa. Men netto øger vi ikke aktiebeholdningen,« siger investeringsdirektør Jesper Langmack fra Danica til avisen.

Det er det såkaldte CAPE-indeks, der ligger i samme niveau som i 1929. Det viser indtjening per aktie justeret for inflation og cykliske udsving. Niveauet for CAPE var dog endnu højere i 2000, lige inden den såkaldte dotcom boble sprang og halverede indekset. Torsdag sluttede det danske C20 Cap-indeks med en stigning på 0,3 procent i 1.080,50.

Ugens tal: Flere danske husstande

15.474 flere husstande er der over det seneste år i alt kommet til i Danmark. Det er en stigning på 0,6 procent, så der nu er 2.670.059 danske husstande. På ti år er antallet steget 5,5 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Stor forskel i danskernes indkomsthop

Der er meget stor forskel på, hvor meget husstandes disponible indkomster er vokset over det seneste årti. Ifølge Danmarks Statistik har familier i Gentofte Kommune oplevet, at deres gennemsnitlige disponible indkomst fra 2005 til 2015 er steget mest i hele landet. Den er i gennemsnit vokset 53 procent fra 451.000 kr. til 688.000 kr. årligt.

Familierne i Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kan glæde sig næsten lige så meget, for deres disponible indkomster er også vokset pænt i perioden med henholdsvis 50 og 44 procent.

Kommunen med den mindste stigning ligger også i hovedstadsområdet: Familierne i Ishøj Kommune har haft en vækst i den disponible indkomst på i gennemsnit 21 procent. Det betyder, at den i den nævnte periode er vokset fra 266.000 kr. til 321.000 kr., viser tallene fra Danmarks Statistik, som samtidig oplyser, at forbruger­priserne i samme periode er vokset med omkring 19 procent.

Det betyder, at familiernes gennemsnitlige disponible indkomst i Ishøj Kommune nærmest har stået stille.