Boligsalg kræver tålmodighed

I det seneste år har det i gennemsnit taget 196 dage at sælge et hus på mellem 120 og 150 kvm. Tallene viser, at der er et stykke vej igen, inden det danske boligmarked for alvor kommer ovenpå.

Foto: Christian Ringbæk

De danske familier må for alvor væbne sig med tålmodighed, hvis de skal have solgt deres hus. Inden for det seneste år har det i gennemsnit taget 196 dage at sælge et hus i mellemstørrelsen, mens det har taget hele 223 dage at sælge de større huse.

Rent geografisk er det gået bedst i Albertslund, Tårnby og Gentofte kommuner, hvor det i gennemsnit har taget henholdsvis 102, 111 og 117 dage at sælge husene i mellemstørrelse.

Tallene er udtryk for, at det danske boligmarked stadig hænger fast i krisen, selv om der er små tegn på bedring. Da boligmarkedet for alvor strøg af sted, tog det i gennemsnit under 150 dage at sælge et hus. Det viser beregninger, som Boliga har lavet for Berlingske Business.

Resultaterne giver da heller ikke anledning til megen optimisme hos hverken Boliga, Nordea, Realkredit Danmark eller Arbejdernes Landsbank.

Et stykke vej endnu

Samlet lyder meldingen, at det glædelige er, at boligmarkedet ser bedre ud end i 2011, men at der er stadig et stykke vej til mere normale tilstande.

Selv i kommunerne omkring hovedstaden, hvor det går bedst, ligger salgstiderne fortsat over gennemsnittet for de seneste otte år. Og trods rekordlav rente og meget billig finansiering skal boligejerne ikke forvente, at der for alvor kommer mere gang i salget, før konjunkturerne vender i den danske økonomi.

»Generelt går det lidt bedre omkring de største byer, men der er stadig masser af sælgere, som ikke kan komme af med deres huse, og særligt i udkantsområderne er der store problemer med at finde købere til boligerne. Det er for tidligt at afblæse krisen,« siger foun­der & partner, Ricco Zuschlag, Boliga.dk.

Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit er helt enig. Hun fremhæver, at Nordea regner med, at boligpriserne i år vil vokse med 1,5 procent, men det er primært, fordi der er kommet lidt mere gang i salget omkring de store byer.

»Når vi kommer uden for byskiltene, falder vores optimisme, og der er fortsat steder i landet, hvor vi forventer, at boligpriserne vil være lavere ved udgangen af 2013, end de var ved indgangen,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Provinsen halter efter

På listen over de 20 kommuner, hvor salget går hurtigst, findes de 11 af dem i eller omkring hovedstaden, når det gælder huse i mellemstørrelse. Herudover er der en række nord­sjællandske kommuner samt fire jyske og en fynsk.

Set over hele landet er der meget stor spredning i salgstiderne mellem de enkelte kommuner. I flere af de jyske kommuner tager det i gennemsnit over 300 dage at få solgt et hus. Flere økonomer fremhæver, at der er kommet mere gang i det københavnske marked for ejerlejligheder. Det kan skubbe til udviklingen i hovedstaden, men i hvor stort et omfang, det vil brede sig til resten af landet, er mere usikkert.

Forventningen går på, at vi vil se en skæv udvikling, hvor boligmarkedet i provinsen kommer til at halte mere efter.

»Det er primært i de større uddannelsesbyer, at der kan komme mere gang i boligmarkedet. Derudover vil markedet klare sig godt i de byer, hvor der er en motorvej med kort afstand til en af de større byer. Mens byerne i landdistrikterne får det svært,« siger lektor i boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak.

Ikke noget sololøb

Cheføkonom i Realkredit Danmark (RD)Christian Hilligsøe Heinig trækker en anelse i håndbremsen og påpeger, at RD ikke tror på noget større sololøb fra hovedstadens side.

»Fortsat afdæmpede økonomiske udsigter vil være med til at bremse prispotentialet i hovedstadsområdet, og samtidig indikerer vores boligmodel, at den fundamentale prissætning på huse i hovedstadsområdet er en tand dyrere end landsgennemsnittet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Når det gælder ejerlejlighederne, har den gennemsnitlige salgstid været på 137 dage i det seneste år for lejligheder på under 80 kvm. Hurtigst er det gået i København, hvor det i gennemsnit har taget 105 dage at sælge den størrelse ejerlejlighed.

Aktiviteten på det københavnske marked for lejligheder er i dag lige så høj som i 2007, fremhæver Lise Nytoft Bergmann. Det har været med til at få priserne til at stige. Et meget lavt antal lejligheder til salg har dog givet en hjælpende hånd i den sammenhæng.

»Det københavnske ejerlejlighedsmarked er så småt ved at komme op i omdrejninger, og det kan godt have en afsmittende virkning på hussalget i omegnskommunerne, fordi folk nu rent faktisk kan få solgt deres boliger og komme videre ud på markedet,« siger Ricco Zuschlag.