Billigere sommerhuslån frister hver femte dansker

Knap hver femte dansker, som ikke i forvejen har et sommerhus, svarer i en undersøgelse, at de nye regler om billigere finansiering af sommerhuse har betydning for deres overvejelser om at købe.

Lånegrænsen for realkreditlån i sommerhuse forventes at blive sat op fra 60 til 75 procent fra 1. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Regeringens forslag om at gøre det billigere at låne til et sommerhus ved at hæve belåningsgrænsen fra 60 til 75 procent af værdien forventes at træde i kraft 1. maj. Og ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, giver nye regler næsten hver femte dansker uden et sommerhus større appetit på at anskaffe sig et.

I undersøgelsen er 1.856 danskere uden sommerhus blevet spurgt, i hvilken grad de nye låneregler har betydning for deres overvejelser om at købe et sommerhus. 77 procent svarer, at det ingen betydning har, mens fire procent svarer »ved ikke«. For de resterende 19 procent har det fra »mindre betydning« til »meget stor betydning«, fremgår det.

»De nye regler giver flere danskere råd til at købe sommerhus – og det vil skabe et boost på markedet, hvis det går, som undersøgelsen viser. Flere salg er også tiltrængt mange steder, for der er fortsat en stor pukkel med over 14.000 sommerhuse til salg,« udtaler Mads Ellegaard, relationschef i Home, i en pressemeddelelse.

Han vurderer, at de nye regler kan være medvirkende til, at der i år vil blive solgt omkring 2.300 flere sommerhuse end i 2016, hvor der blev solgt godt 7.000 sommerhus i almindelig fri handel.

Danskerne har allerede taget forskud på sommerhus-glæderne i år, hvor salget ifølge Boligsiden er 33 pct. højere 1. kvartal end i samme kvartal sidste år. I faktiske tal kan det ifølge Home betyde en stigning i antallet af sommerhushandler på cirka 2.300 ekstra handler i 2017, hvis tendensen er blivende for hele året. I 2016 blev der solgt godt 7.000 sommerhus i almindelig fri handel.

I pressemeddelelsen skriver Home, at to procent af danskerne ifølge undersøgelsen har konkrete planer om at købe sommerhus i løbet af det næste halve år. Og blandt dem svarer 38 pct., at de billige lån har »stor« eller »meget stor betydning«.

»Selv uden de nye regler har danskerne bedre råd til sommerhus, og i grove træk sidder vi cirka for det halve sammenlignet med for ti år siden. Det er billigere at købe huset, renten er noget lavere og så tjener vi mere end dengang,« siger Mads Ellegaard med henvisning til tal fra Realkredit Danmark, der viser, at det rundt regnet bliver 1.200 kroner billigere om måneden at have et sommerhus til en million kroner.

Forslaget om billigere sommerhusbelåning blev sparket på banen af erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) allerede sidste sommer. I første omgang kom det med i den daværende Venstre-regerings turismeudspil fra september. Her var der lagt op til at gøre det muligt at finansiere op til 70 pct. af et sommerhus med realkreditlån mod de nuværende 60 pct.

Men da Venstre i slutningen af november sidste år slog sig sammen med de Konservative og Liberal Alliance, blev lånegrænsen skruet en ekstra tak op til de 75 pct., som forventes at træde i kraft fra 1. maj.