Livet i vandkanten: De gode råd til sommerhuskøbet

KLUMME: Påsken står for døren, og for mange er det tiden til at se på sommerhus. Men inden man giver sig i kast med købet er det værd at gøre række overvejelser, skriver Berlingskes Frederik Juel, som er økonomisk journalist på Berlingske Business .

Arkivfoto. KLUMME: Påsken står for døren, og for mange er det tiden til at se på sommerhus Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foråret står forhåbentlig for døren, og for mange familier er tiden måske kommet til at købe et sommerhus. Et sted hvor familien kan tage hen og slappe af i weekender og i ferier – og eventuelt få dyppet tæerne i vandkanten.

Efter finanskrisen har sommerhus­markedet virkeligt været købers marked. Går man ind på Realkreditrådets hjemmeside, kan man se, at der i øjeblikket er lidt over 10.000 fritidshuse til salg over hele landet, så der er en del at vælge imellem. Spørgsmålet er, hvordan man så griber det an.Jeg var selv igennem øvelsen for nogle år siden. Jeg havde på forhånd lagt mig nogenlunde fast på stedet og på, hvor meget jeg ville give. Det gjorde hele øvelsen meget nemmere. Men i virkeligheden gælder det nok om at begynde et helt andet sted.

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen påpeger, at en af nøglerne til sommerhuskøbet er at finde ud af, hvor meget og hvordan man vil bruge det.

Der er en del faste udgifter forbundet med at have sommerhus. Det er blandt andet lån, skat, vedligholdelse og transport­omkostninger. Det løber hurtigt op at have et fritidshus, og for de samme penge kan man få nogle dejlige ferier i udlandet. Så købet af sommerhuset skal give mening i forhold til de ferievaner, man ellers har. Det er ærgerligt at få købt et sommerhus, som man efter et par år stort set ikke bruger længere.

Hvis det rigtige er sommerhuset, skal man overveje, hvilken tid på året det er bedst at slå til. Der bliver solgt langt flest sommer­huse i månederne april, maj og juni. Hvis man køber uden for disse måneder, kan man måske gøre en bedre handel. Omvendt kan man så måske ikke nå at sætte sommerhuset i stand og bruge det den første sommer.

Når det gælder finansieringen, skal man huske, at regeringen er på vej med hjælp. Fra maj kan man låne op til 75 procent af sommerhusets værdi via realkredit. I dag kan man kun låne op til 60 procent. De nye regler gør sommerhuskøbet lidt nemmere, hvis det skal finansieres med lån.Næste skridt er at finde ud af, hvor sommerhuset skal ligge. Mit eget sommerhus ligger af forskellige årsager på Mols, hvilket giver en ret lang køretur, når man bor i København. Mange vil nok vælge et sommerhus, der ligger tættere på. Også fordi sommer­huset så kan bruges til éndagsture. Og hvis man bor i Hovedstaden, er der mange steder på Sjælland, man kan vælge imellem.

Her gælder det naturligt nok om at finde et sted, man godt kan lide, og hvor man føler sig tilpas. Men ifølge en tidligere artikel på berlingske.dk med gode råd til sommerhuskøbet er der et enkelt ekstra element, man kan se på med beliggenheden, og det er postnummeret. Hornbæk er regnet som meget fint og godt. Men det er dyrt, og lige ved siden af ligger Dronningmølle, der er noget billigere. På samme måde er Tisvildeleje dyrere end nabobyerne Hollølselund og Vejby.Nogle gange kan man gøre et rigtig godt køb ved at gå lige uden for de mest hypede postnumre.