Symbolpolitik, russiske fly og et eksempel, der er »rivravruskende galt«

Dagens overblik: Professor har svært ved at se, hvordan paragraffer om landsforræderi skulle stoppe syrienskrigere, Venstre vil gøre op med regler, som partifælle kunne benytte sig af, og så skal to ministre i dag forklare, hvad de vil gøre ved russiske militærfly, der tumler rundt i dansk luftrum.

Syria
RB plus. Regeringen: Syrien-krigere er landsforrædere. Danskere, der drager i krig for Islamisk Stat, skal kunne dømmes som landsforrædere, mener justitsministeren. Blå blok vil forbyde rejser til terrorzoner. Danskere og herboende udlændinge, som drager i krig mod danske styrker for eksempelvis Islamisk Stat, skal kunne dømmes som landsforrædere. Det mener justitsminister Mette Frederiksen (S), som onsdag bad Straffelovrådet se nærmere på de nuværende bestemmelser om landsforræderi. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABD DOUMANY

Lad os gå lige til sagen. Her er et snapt overblik over dagen i dag i dansk politik.

Symbolværdi
Professor i strafferet, Jørn Vestergaard, tvivler på effekten af at retsforfølge syrienskrigere for landsforræderi, sådan som justitsminister Mette Frederiksens (S) nu ønsker efter en politisk kovending.

»Der kan selvfølgelig ligge en symbolværdi i at stemple noget som landsforræderi. Det reelle problem er, at man ikke kan dokumentere, hvad de udrejste foretog sig i Syrien eller Nordirak,« siger han til Information og tilføjer over for Politiken:

»Det problem vil man også have efter en bestemmelse om landsforræderi«.

Rivravruskende galt
I Politiken uddyber Venstre det retspolitiske udspil, hvis hovedlinjer blev beskrevet i Berlingske for nylig. Står det til partiet, skal borgere have betalt en større del af sagsomkostninger og advokatudgifter, når de er oppe mod statens advokat, Kammeradvokaten. Som eksempel nævnes sagen mellem Karen Jespersen (V), der som tidl. minister kunne benytte sig af Kammeradvokaten, og debattøren Zubair Butt Hussain, som stod med en regning på 140.000 kr., selvom han vandt injuriesagen.

»Det fortæller med al mulig tydelighed, at der er noget rivravruskende galt med de regler, vi har i dag,« siger civilretsordfører Preben Bang Henriksen (V) til Politiken.

Flertal
Et flertal udenom regeringen bestående af de borgerlige partier og SF står klar til at skærpe reglerne over for tiltalte, der udebliver fra retssager, skriver DR.dk. Enten med bøde eller hårdere straf. Justitsminister Mette Frederiksen (S) lover at indkalde til en drøftelse.

Læserbrev
»Hvis den nødvendige terrorlovgivning ikke er mulig på grund af grundloven, må den laves om«.

Mens toppolitikere advarer mod at udvande demokratiske rettigheder som reaktion på Paris-attentatet, så er den kontroversielle DF-profil Mogens Camre klar til at omskrive grundloven.

Set i Politiken.

Det sker i dag
Kl. 10: Møde i folketingssalen, hvor der følges op på gårsdagens debat om Grimhøjmoskeen med en afstemning. DF's forslag om at få Rigsadvokaten til at undersøge, hvordan moskeen kan lukkes, står for fald. Venstre vil ikke være med.

Kl. 10.30: Samråd med transportminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) om russiske fly, der truer den civile luftfart. Baggrunden er episoden fra 3. marts 2014, hvor et SAS-fly med 132 passagerer var tæt på at kollidere med et russisk militærfly. To ministre skal på et andet samråd forklare, hvad de vil gøre ved oversvømmelser i Nordjylland.