Man har et standpunkt ...

Dagens overblik: Venstres snak om landsforræderi var pinligt. Nu er det en relevant diskussion. Enhedslisten var skuffet, da regeringen droppede købesex-forbud. Nu gør partiet det selv. DF fandt det nødvendigt at ty til nødret. Nu betyder ordet noget andet ifølge partiet. I dag skal man åbenbart sige noget andet, end man plejer i politik.

Det var ifølge justitsminiter Mette Frederiksens (S) partifæller pinligt, da de borgerlige partier talte om landsforræderi og syrienskrigere i oktober 2014. I dag mener Frederiksen, at det var »en meget relevant diskussion«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Da Folketinget i oktober behandlede regeringens forslag om at sende en mission til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat, trak processen ud, fordi de borgerlige partier ville vide, om danske syrienskrigere kunne betegnes som landsforrædere i rent juridisk forstand, hvis de skød mod soldater fra Danmark. Det var en yderst pinlig affærre, mente to socialdemokrater dengang.

I aftes gik deres partifælle, justitsminister Mette Frederiksen (S), så på direkte tv for at adressere den »meget relevante diskussion omkring landsforræderi«, som oppositionen rejste tilbage i oktober.

»Vi sagde dengang, at vi har behov for at få det afdækket af Straffelovsrådet. Det har vi fortsat, men jeg synes også, at det er vigtigt, at vi tager den meget klare stillingtagen som regering, som land og som folk, at når danske unge rejser ud imod al fornuft og imod vores demokrati og kæmper for Islamisk Stat og dermed imod den danske koalition, så må det være landsforræderi,« sagde hun i TV Avisen.

Straffelovsrådet er regeringens eget rådgivende organ befolket af juridiske eksperter.

Tidligere på dagen havde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erklæret sig parat til at se på Venstres forslag om at straffe personer, der rejser til Syrien uden forhåndstilladelse fra myndighederne med op til seks års fængsel. Ifølge Venstre løser man på den måde problemet med bevisbyrden mod syrienskrigerne, som er svær at skaffe fra begivenheder, der sker langt væk fra Danmark i et land i kaos. Rejsen i sig selv vil være nok til at fængsle folk i op til seks år.

»Det er ikke tid til at lukke døre - vi skal holde dem åbne. Så vi er parate til at se på, om forslaget kan lade sig gøre, og om det kan gennemføres uden at begrænse mange menneskers frihed til at rejse derhen, hvor de ønsker,« sagde Thorning under spørgetimen i Folketinget.

Kursskifte
Enhedslisten støtter alligevel ikke et forbud mod købesex, altså at personer, der går til prostituerede, kan straffes. Det står klart efter en såkaldt medlemskonference, hvor partisoldaterne med stemmerne 67 mod 66 valgte at ændre partiets linje, skriver Ritzau ifølge tv2.dk.

Da regeringen på tilsvarende vis skrottede sådan et forbud, fastslog retsordfører Pernille Skipper (EL) over for Information, at »det er rigtig skuffende«. I dag er tonen en anden.

»Det er vigtigt, at vi kommer videre og fokuserer på de ting, som vi er enige om, og som vi rent faktisk kan gennemføre i morgen med en socialdemokratisk regering, hvis der er politisk vilje til det,« siger hun til Ritzau.

Nysprog
Nødret ifølge den danske ordbog
»Ret til i særlige nødstilfælde at begå handlinger som ellers er strafbare«

Nødret ifølge Dansk Folkeparti
»Et udtryk for, at vi i lyset af de forfærdelige ting i Frankrig skal se vores lovgivning og redskaber igennem for at bekæmpe ekstremisme«

Læs mere om, hvordan DF-formand Kristian Thulesen Dahl omskriver ordbogen og omdefinerer det kontroversielle forslag, som Pia Kjærsgaard (DF) fremsatte få timer efter angrebet mod Charlie Hebdo.

Æren for sig selv
Hvorfor tager statsministeren ikke bare det møde med Folketingets partier, som Anders Samuelsen (LA) opfordrede til i en partilederdebat på DR1, og som Lars Løkke (V) bad om under spørgetimen i går? Et møde om mulige nye tiltag mod terror? Politisk redaktør Christine Cordsen giver et svar i Jyllands-Posten.

»Thorning har ingen interesse i, at partilederne – og især Lars Løkke – får mulighed for direkte tv fra Statsministeriet og for at snuppe en del af æren for terrorstramninger. Måske ligefrem for at spille på, at Løkke har presset regeringen. Som statsminister, der er tæt på et valg og bagud i meningsmålingerne, vil Thorning naturligvis selv spille ud, når hun har fået en ønskeseddel fra politi og efterretningstjenester. Velvidende, at Løkke vil være nødt til at støtte regeringens udspil,« skriver hun i en analyse.

Dagens sidebemærkning
»Når der så er sager, som redaktionerne har valgt ikke at bringe, er det enten ud fra almindelig etisk vurdering som eksempelvis, at Kristeligt Dagblad beklageligvis ikke har en side 9-pige - eller som følge af frygt.«

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, i et indlæg i Jyllands-Posten.

Det sker i dag
Kl. 13: Spørgetid i folketingssalen med fem forskellige ministre. I salen er der også hasteforespørgselsdebat om Grimhøjmoskeen initieret af Dansk Folkeparti. De borgerlige partier presser på for at få statens advokat, Rigsadvokaten, til at undersøge, om den omstridte moske kan lukkes. En undersøgelse, som vil tage lang tid, formentlig år, skriver Politiken.