SF spiller ud, de Radikale dykker, og DFere står til klaps

Dagens overblik: SF kommer regeringen i forkøbet med integrationsudspil, de Radikale har ifølge flere målinger tabt terræn, siden Morten Østergaard (R) blev formand, og så vil et telefonmøde senere i dag afgøre, om DF'ere godt må mene, at islam er en form for sygdom.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse holder telefonmøde i dag for at drøfte islamkritiske udtalelser fra to menige medlemmer. Manden, der sidder for bordenden, partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF), ses her i forbindelse md Folketingets åbning sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen og goddag til en ny uge i dansk politik. Den begynder, som følger.

Udspil
Mens regeringen barsler med sit bud på en snarlig integrationsreform, spiller SF ud med forslag om kortlægge asylansøgeres kompetencer inden for få uger, så de via en jobbørs kan komme hurtigt i arbejde. Socialdemokraterne er positivt stemt.

»Det peger helt klart i den rigtige retning. Vi har gjort os nogle af de samme tanker, men mon ikke meget af det kan genkendes, når regeringen meget snart kommer med et udspil til en ny integrationspolitik?« siger udlændingeordfører Mette Reissmann (S) til Jyllands-Posten.

Integrationsreformen blev bebudet i nytårstalen fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor hun konstaterede, at flere flygtninge og indvandrere skal arbejde for kontanthjælpen. Et ekspertudvalg leverede for nylig sine anbefalinger, som regeringen vil stå på skuldrene af. F.eks. foreslog de, at det treårige integrationsprogram, hvor flygtninge lærer dansk, beskæres til to år, og at indsatsen foregår på landets virksomheder.

Samråd
21 Søndag afslørede i aftes, hvordan en hjerneskadet psykiater involveret i dødsfald og fejlbehandlinger fortsatte sit virke frem til 2013, selvom Sundhedsstyrelsen blev advaret om manden tilbage i 2004. DF, SF og Venstre kalder nu sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sagen, skriver DR.dk.

Dårligt nyt for Østergaard
Børsen skriver det: Hug til Østergaard i ny måling.

Altinget.dk og professor Søren Risbjerg Thomsen konstaterer det: Radikale når nyt lavpunkt.

Berlingske Barometer bekræfter det.

Allierede søges
Politikens EU-korrespondent, Thomas Lauritzen, analyserer det forestående slagsmål mellem EU og den nye græske regering, der vil genforhandle vilkårene for landets monstrøst store lån. Lauritzen konstaterer, at den græske finansminister i øjeblikket lodder stemningen for at slække på EU's stramme budgetregler i Paris, London og Rom.

»Både Frankrig og Italien har stort besvær med selv at overholde euroreglerne, og den græske regering vil forsøge at slå en kile ned mellem nord og syd for at få en helt ny debat,« skriver han i analysen, som ikke er online.

Kopist
Ekstra Bladet har taget socialdemokraten Jan Johansen i at planke en kampagne på sociale medier fra SF's europaparlamentariker, Margrethe Auken (herunder afbilledet af partiets pressechef). Johansen beklager og henviser til, at en kampagnemedarbejder har begået miseren. Budskabet er i øvrigt rettet mod Ryanairs indtog i Danmark.

Det sker i dag
- Dansk Folkepartis hovedbestyrelse holder telefonmøde, hvor partitoppen skal diskutere udtalelser fra to menige medlemmer, som stod frem med navns nævnelse i Politikens historie om DF'ere, som dyrker deres had til islam i lukkede Facebook-fora. »Stol aldrig på en muslim,« sagde Jørgen Larsen Møller eksempelvis til avisen, mens Jesper Fruerbol konstaterede, at »islam er en form for sygdom«. Den slags generaliserende udsagn bryder man sig ikke om i DF-toppen. »Det er et problem,« sagde næstformand Søren Espersen (DF) og gjorde de to medlemmers udtalelser til et punkt på dagsordenen for dagens telefonmøde. Fortsættelse følger ...

- Det er ikke kun de absolutte toppolitikere som Thorning og Løkke, der drager på turne rundt i landet. I dag skal Pia Kjærsgaard (DF) besøge en ghetto i Høje-Taastrup Kommune, Nikolaj Villumsen (EL) tager til Gellerupparken i Aarhus, mens finansminister Bjarne Corydon (S) lægger vejen forbi ostevirkesomheden Osteriet & Ko i Slagelse.

Fik du læst?
- K-formand Søren Pape Poulsen kritiserer Lars Løkke for at svigte boligejerne og betegner et stop for den stigende grundskyld som »afgørende« for eventuelle regeringsforhandlinger.

- Finansministeriet har regnet på Liberal Alliances samlede politik. Ud kom en masse job, men også brugerbetaling og mere ulighed i samfundet.

- Nikita Klæstrup, ung konservativ debattør, fik en verbel skidtspand hældt over sig, fordi hun tog en nedringet kjole på til en juilæumsfest for Konservativ Ungdom. Berlingske har talt med hende om såkaldt slutshaming.