Hvad skal der ske med dem, der flygter over Middelhavet?

Dagens overblik: Flygtninges farefulde færd til søs fra Nordafrika til Europa er rykket op på den politiske dagsorden efter weekendens store ulykke. Læs to vidt forskellige løsningsforslag, og få også overblikket over de hjemlige politiske historier her.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE.
Læs mere
Fold sammen

Ugen begynder i den alvorlige afdeling efter weekendens katastofe i Middelhavet, hvor en båd med mindst 700 flygtninge kæntrede, og hvor kun et fåtal overlevede.

Det har udløst mange politiske reaktioner.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har sat de farefulde rejser fra Afrika til Europa på dagsordenen, når unionens udenrigsministre holder krisemøde i dag, og Italiens premierminister Matteo Renzi ønsker et snarligt EU-topmøde om problemet.

Herhjemme mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at der er behov for at skrue op for udviklingsbistanden og tilbyde assistance til Italien.

»Italien har udsendt et nødråb, som jeg mener, vi er nødt til at lytte til. EU bliver nødt til at bistå Italien mere end i dag, og det er vi villige til at kigge på,« siger han til DR Nyheder.

Den konservative profil på Københavns Rådhus, Rasmus Jarlov, har også gjort sig bemærket med en kommentar om, at løsningen på problemet er »simpel og åbenlys«.

»Stop med at give opholdstilladelser til bådflygtninge. Sejl dem tilbage igen. Så kommer der ikke flere af den slags tragedier,« skriver han.

I alt menes 1.500 kvinder, mænd og børn at være omkommet i Middelhavet i årets første fire måneder ifølge tal fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) og FNs Flygtningekommissariat, UNHCR. Antallet i samme periode sidste år var 96. Læs Berlingskes baggrundshistorie her.

Sundhedspolitik I
De borgerlige partiformænd har en fælles kronik i Berlingske, hvor de opstiller seks sundhedspolitiske punkter, som de sammen går til valg på.

Et af dem er en garanti for, at der ikke vil blive indført et gebyr for at gå til lægen i den kommende valgperiode, selvom Liberal Alliance og de Konservative går ind for netop det.

»Hvis det ekspertudvalg, som af nogen påtænkes nedsat for at se på, om den eksisterende brugerbetaling kan fordeles på en mere hensigtsmæssig og socialt retfærdig måde, giver anledning til et politisk ønske om ændringer, vil det først kunne ske efter endnu et folketingsvalg,« skriver de fire formænd.

V-formand Lars Løkke siger åbent til Berlingske, at partierne har blandet blod i et forsøg på at afmontere skræmmekampagner, hvor især Socialdemokraterne har brugt brugerbetaling hos lægen til at kritisere Venstre.

Socialdemokraterne siger NEJ til brugerbetaling for lægebesøg. Det er i dag kommet frem, at en række fremtrædende...

Posted by Socialdemokraterne on 15. marts 2015

Tidligere Faceboook-opslag fra Socialdemokraterne

Eller som det blev udtrykt i en peptalk fra Thor Möger, der i dag er udviklingschef hos Socialdemokraterne og med i partiets centrale valgkampsgruppe.

»Venstre er kommet med sit mest vidtgående program, siden Ellemann førte valgkamp i 1998. Løkke vil føre mørkeblå politik med socialdemokratisk fernis på, og partiets nulvækst vil føre til nedskæringer og et andet Danmark. Vi tager ansvar for velfærden og vil sikre gratis lægehjælp, omsorg til ældre og lige adgang til uddannelse. Det er dét, der står på spil,« sagde han i starten af marts til de lokale socialdemokrater ifølge Vejle Amts Folkeblad.

Sundhed II
Også SR-regeringen markerer sig i dag på sundhedsområdet. På forsiden af Politiken bebuder sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at han vil afskaffe en stribe registrerings- og dokumentationskrav for hospitalerne. I stedet vil han opstille nationale mål, som de skal leve op til. »Fornuftigt,« mener Venstre, så det lader der ikke til at være megen politisk palaver omkring.

Sundhed III
Derfor er sundhed et populært emne politisk.

Dagens måling
Socialdemokraterne er for første gang siden valget kravlet over valgresultatet i en meningsmåling fra Voxmeter, hvor partiet står til 25,5 pct. Omvendt kan de Radikale notere sig den laveste tilslutning i en Voxmeter-måling siden valget: 6,4 pct.

Rød blok kan samlet mønstre 48 pct. af vælgerne - dog skal man være opmærksom på at Alternativet står til 1,5 pct. De tæller altså med i en meningsmåling, men ikke på en valgdag, hvis det bliver valgresultatet for Uffe Elbæks parti.

Tjek også Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af en stribe målinger.

Dagens annonce
Fra partiet bag »stop nazi-islamisme« kommer nu: Stop hjerteløsheden.

Annonce spottet i Jyllands-Posten og Berlingske.

Fire noter fra weekenden
1) Regeringen kommer i denne uge med et udspil til at bekæmpe ungdomskriminalitet. Justitsminister Mette Frederiksen (S) løftede lidt af sløret, da hun i Berlingske argumenterede for et udvidet zoneforbud, så tidligere dømte kan forbydes at komme i et område, uden at der stilles yderligere krav til den konkrete udviste adfærd.

»Det er en misforståelse, hvis man tror, at alle borgere skal kunne færdes, hvor de vil,« forklarede Mette Frederiksen - og fik kritik for at straffe dømte to gange for samme forbrydelse.

2) Politiken bragte søndag et stort portræt af udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der gik en tur med avisens journalist på Nørrebro. En bus med Socialdemokraternes udlændingekampagne passerede dem.

»Når man går op til et folketingsvalg, så lyder næsten alle som DF'ere, og efter et valg, når vi skal til at forhandle, så de fleste som radikale,« lød Martin Henriksens reaktion.

Læs portrættet her.

3) Både SF og Liberal Alliance afholdt landsmøder i weekenden. Læs mere om det folkesocialistiske træf, hvor Poul Nyrup Rasmussen dukkede op. Eller læs reportage fra det liberale landsmøde, hvor et medlem stille spurgte, om LA dog ikke kunne finde lidt penge til at hæve udviklingsbistanden. Det kunne de ikke, fastslog gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll.

4) Politisk analytiker Sigge Winther havde et ret interessant skriv i søndagsudgaven af Politiken. Her beskriver han, hvordan der tegner sig et kompromis i Dagpengekommissionen. En mellemløsning, som indeholder bedre vilkår for løst ansatte, mere fleksible genoptjeningsregler for f.eks. sæsonarbejdere og endelig en finansiering af forslagene, der angiveligt findes ved at »file lidt på regnemodellerne«, som Finansministeriet ellers vægrer sig ved at pille ved.

Han fortæller også, hvordan Helle Thorning-Schmidt (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) røg »i totterne på hinanden« under en middag på bøfrestauranten Mash mellem de fire partiledere i rød blok. Ifølge Sigge Winther, fordi Thorning mener, at SF går for langt i omfavnelsen af Dansk Folkeparti. Netop DF bruger Socialdemokraterne meget krudt på at kritisere i kampen om at vinde vælgerne tilbage.

Her ville jeg have linket til artiklen, men den kan jeg ikke finde på nettet, så interessede må købe Politikens e-avis og finde historien i bunden af side 6.

Opdateret kl. 9.11