Vild med kovendinger

Valgkampen har været et sandt festfyrværkeri af løfter og ideer. Men det har også været en »beskidt« valgkamp med adskillige ofre, og så er ordene »dronningerunde« og »kovending« blevet brugt flittigt.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udskrev valg for at få »renset luften«, men i dag er den politiske luft hverken blevet mærkbart renere eller mindre tåget.

Det har de seneste tre uger ikke skortet på tvetydige signaler, misforståelser og udtalelser fra enkelte kandidater, der åbenbart ikke havde nærlæst partiprogrammet.

Og så er ordet »kovending« ifølge de danske mediers fælles database, Infomedia, blevet brugt i hele 484 artikler siden valgets udskrivelse.

Valget blev da også indledt med en sådan, da Fogh – dagen før han udskrev valget – foreslog, at 60 afviste asylfamilier må bo uden for centrene, selvom regeringen gentagne gange havde understreget, at det ville gøre Danmark til en »flygtningemagnet«.

Men regeringens indstilling var i modstrid med befolkningsflertallet, og Fogh ville lukke en flanke inden valget, ligesom der skulle gøres tilnærmelser til manden i midten – Ny Alliances leder, Naser Khader.

Siden da har en række partier tilsyneladende ladet sig inspirere. De Radikale indledte med indtil videre at acceptere de ellers så forhadte familiesammenføringsregler – dels for at fjerne et ømt punkt for oppositionens leder, Helle Thorning-Schmidt, dels for at åbne for et samarbejde med Ny Alliance.

Siden fulgte SF trop ved at love, at man ville frede boligskatten, selvom man tidligere har råbt og skreget om, hvordan det netop har øget uligheden i landet.

Også Socialdemokraterne meldte sig ind i kampen ved at love R og NA, at alle asylansøgere fremover vil få lov til at bo, hvor de vil, arbejde og uddanne sig.

Venstre stoppede heller ikke ved asylansøgerne, men åbnede ganske overraskende for fri herion til misbrugere og lavere moms på frugt og grønt, og sammen med de Konservative besluttede man – få timer efter at statsministeren for åben skærm slog fast, at man ikke forhandlede den slags midt i en valgkamp – at man ville lade kommunerne hæve skatten med 1,5 milliarder mere end aftalt.

Det har heller ikke været let for ledelsen i Ny Alliance at holde balancen:

Skattely på Fyn
Flad skat på Fyn med det samme, permanent ophold til afviste, irakiske asylansøgere og verdens største skolereform har været i spil fra partiets kendiskandidater – uden at partiledelsen var informeret.

Selv har NA-ledelsen haft svært ved at holde kursen, når det gælder det taktiske spil.

Fra valgkampens start ville Naser Khader ikke direkte pege på Anders Fogh Rasmussen som statsminister. I stedet pegede Khader på Fogh som »kongelig undersøger« – gav ham første serv i dannelsen af en ny regering.

Forvirret? Så er du ikke den eneste. I forgårs var selv en af Alliancens trofaste støtter, Asger Aamund, blevet i tvivl om, hvor han skulle sætte sit kryds.

Søndag valgte Khader så at pege på Fogh som statsministerkandidat, men Khader fastholder, at Fogh først skal gå af, før han eventuelt får lov til at træde til igen.

Forvirret? Tja ...

Det er nok heller ikke blevet bedre af, at dele af valgkampen har været på grænsen til det beskidte. Khader er blevet beskyldt for at have købt sort arbejde af en skribent på Ekstra Bladet, der i øvrigt har skrevet mange rosende linjer om Khader, mens Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er blevet udråbt som Venstre-spion af Venstres tidligere politiske ordfører, Jens Rohde, der nu risikerer at miste sit job som direktør for TV2 Radio. Derudover er adskillige kommentatorer blevet droppet af medierne – mistænkt for at have deres helt egen dagsorden.

Fogh ville rense luften, men i dag er den tyk af poli tisk smog. Måske bliver det bedre imorgen, når stemmerne er talt op.