Vestagers grundlovstale: Vi skal hjælpe hinanden

Vores velfærd i Danmark hviler blandt andet på et fundament af den frivillige indsats, som mange borgere yder hver dag, siger de Radikales leder, Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager holder grundlovstale på præstegården i Birkerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Selvom Radikale Venstre ønsker en nyskrivning af Grundloven, afholdt det ikke partiets leder Margrethe Vestager fra at holde en grundlovstale torsdag, hvor hun lagde vægt på det personlige ansvar alle har i vores samfund.

I februar vedtog Radikale Venstres landsmøde, at partiet ønsker en omskrivning af Grundloven, så den bliver mere tidssvarende. En af de ændringer partiet ønsker, er at danskernes basale frihedsrettigheder skal have en mere fremtrædende plads. Det gælder for eksempel ytringsfriheden, som Margrethe Vestager (R) gjorde brug af, da hun torsdag gik på talerstolen ved et grundlovsmøde i Birkerød. Temaet var blandt andet det personlige ansvar og alle de danskere, der hver dag yder en frivillig indsats for vores samfund.

»Vores samfund og velfærden hviler på tre afgørende dele, som ikke kan undværes. Det er velfærden i den frivillige indsats. Som Natteravnene, den frivillige musikundervisning, i idrætsklubberne, skolens forældre. I naboskabet, i boligforeningen, i foreningen eller i facebookgruppen, der samler ind. I de konkrete handlinger opbygges og investeres en social kapital, som forrentes igen og igen. Der skabes velfærd i de konkrete fællesskaber, hvor vi hjælper hinanden,« siger Margrethe Vestager.

Og det betyder også, at politikerne ikke skal blande sig i alt.

»På en af plakaterne ved det nyligt overståede valg til Europa-Parlamentet blev der stillet et spørgsmål: Skal EU bestemme alt? Svaret er klart nej. Men det skal Folketinget, regionerne eller kommunerne heller ikke. Der ér grænser for politik. Der er ting, som vi ikke politisk skal blande os i, fordi er også er et personligt ansvar,« siger de Radikales leder.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) giver Vestager også EU positive ord med på vejen i grundlovstalen.

»Det er ikke sådan at vi enten er vi danske og kun danske eller det modsatte. For mig er det ikke et enten eller. Jeg drømmer om et Danmark, hvor vi er danske i hjertet og internationale i sindet. Vi er en del af Europa. For Europa er også os,« siger hun med henvisning til, at EU i fællesskab har trukket kontinentet ud af den økonomiske krise.

Men hvorfor vil Margrethe Vestager så tale om EU og det personlige ansvar her på Grundlovsdag?

»Fordi vi fejrer vores demokrati. Vi fejrer i dag de rammer som grundloven sætter for demokratiet. Derfor er der for mig netop grund til at betone, hvad vi bruger det til. For demokratiets styrke kan ikke måles i antal paragraffer i grundloven«.