Pia Olsen Dyhrs grundlovstale: Politikeres troværdighed er for lav

Politikere har ringere troværdighed end ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere. Og det er ganske alvorligt, når man er folkets repræsentanter, siger SFs formand i sin grundlovstale.

Pia Olsen Dyhr holder grundlovstale
SF-formand Pia Olsen Dyhr holder grundlovstale ved Dansk Metal-arrangement på Metalskolen i Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup torsdag d. 5 juni 2014. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Dansk politik har handlet for meget om Lars Løkke Rasmussens (V) underbukser, meningsmålinger og spinkontrol i den senere tid. Og det skal stoppe nu. Sådan lyder budskabet i grundlovstalen fra SFs formand, Pia Olsen Dyhr.

»Jeg håber, vi nu kan få fokus på politik og ikke på personer. Fokus på de forskellige værdier vi har, og hvilken vej DK skal gå,« siger SFs formand.

»Vi politikere har jo en troværdighed, der ligger under ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere – det er alvorligt, vi skulle jo være folkets repræsentanter«.

Og så luftede Pia Olsen Dyhr også en kritik af kollegaerne i spidsen for nogle af de andre partier, der ovenpå valget til Europa-Parlamentet burde vende blikket indad i stedet for at kritisere vælgerne.

»Efter valget til Europa-parlamentet blev jeg godt frustreret. Frustreret over, at høre partiledere fra de største partier skændes om, hvorfor så mange danskere havde valgt at stemme på partier, som de da virkeligt ikke burde have stemt på. Hvad med at vende blikket? Hvad med i stedet at tage menneskers bekymringer seriøst, lige meget hvor de har sat krydset? Og hvad med at komme med konkrete løsninger på de udfordringer, folk faktisk står med i deres hverdag,« siger hun.

Og nogle af de udfordringer blev også behandlet i grundlovstalen. Der skal stilles større krav til virksomhederne, så danske arbejdspladser kan bevares.

»Sidste uge flyttede TDC deres call center til Flensborg for at undgå danske løn- og arbejdsvilkår. Nu skal et vikarbureau skaffe nye medarbejdere til den halve løn. Kunderne de er fortsat danske. Hvor er samfundsansvaret og moralen henne på direktionsgangen i TDC, må man spørge sig selv? I Fåborg blev 55 slagteriarbejdere fornyeligt fyret. Hvad skal de nu leve af, Venstres svar til dem er forringet dagpenge, det er nedskæringer på beskæftigelsesindsatsen, og ja så vil de endda belønne ledelsen på slagteriet med skattelettelser, på trods af at de flytter jobbene til Tyskland,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, at den danske model er under pres, og at sikkerhedsnettet er slidt.

»Halveringen af dagpengeperioden og en fordobling af genoptjeningstiden gør livet svært, hvis man mister sit job. Og ja mange har mistet deres jobbet under den økonomiske krise. En af de værste økonomiske kriser i årtier. Nu går det heldigvis lidt bedre. Men når trygheden forringes, som med dagpengeforringelserne, så sker der noget grundlæggende ved vores velfærdssamfund. Usikkerheden og utrygheden vokser,« lød det fra SFs formand fra talerstolen i Slangerup.