Venstre: Vi skal flytte arbejdspladser fra by til land

Det er ikke statens opgave at bestemme, hvilke landsbyer der skal rømmes, mener Venstre. Man skal gøre det attraktivt at flytte til de små byer, lyder det fra partiets ordfører.

Lolland. Til BM Business Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en udfordring, at danskerne flytter fra de små landsbyer for at bo og arbejde i landets største byer. Men løsningen er ikke, at staten vælger at rive nogle byer helt ned, mener Venstres by- og boligordfører, Louise Schack Elholm (V).

Hun tager afstand fra anbefalingen i en ny rapport fra Dansk Byplanlaboratorium, der konkluderer, at mange danske landsbyer er blevet så små, at nogle af dem bør fjernes fra landkortet.

»Man skal i stedet for sørge for at skabe mere aktivitet i de mindre byer, så det bliver attraktivt at flytte derhen. Det skal vi blandt andet gøre ved at skabe arbejdspladser i landdistrikterne,« siger Louise Schack Elholm.

»Landbruget er noget af det, der er bedst til at skabe arbejdspladser, så vi skal blandt andet sikre, at landmændene har ordentlige vilkår. Derudover skal vi flytte nogle arbejdspladser fra by til land. Der skal være mindre centralisering omkring København,« siger hun.

I rapporten, der er finansieret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, skriver Dansk Byplanlaboratorium, at de døende landsbyer fortrinsvis er de såkaldte vejkantsbyer ved en støjende landevej, hvor mange huse står til salg eller forfalder.

Det er ikke alt i rapporten, som Venstre er uenig i. Byplanlaboratoriet påpeger også, at der skal tyndes ud i flere landsbyer, så boligmængden bliver tilpasset til antallet af beboere, og huse ikke står og forfalder. Det forslag støtter Venstre.

»Vi skal sørge for, at det er nogle pæne byer uden faldefærdige rønner, vi har derude, og derfor støtter vi også op om nedrivningspuljen, der skal sikre, at landsbyerne bliver mere attraktive,« siger Louise Schack Elholm.

Nedrivningspuljen giver penge til nedrivning eller renovering af faldefærdige boliger i åbent land og landsbyer.

Ifølge Venstres by- og boligordfører er det også helt afgørende, at befolkningen i de små landsbyer selv tager ansvar for deres bys overlevelse.

»De små byer skal kæmpe for det. De skal gennem deres sammenhold kæmpe for, at lige netop deres by overlever. De skal også tage ansvar,« siger hun.