Enhedslisten: Forslag om at lukke landsbyer er helt forrykt

I stedet for at rive hele landsbyer ned, bør man hellere gøre det mere attraktivt at bo på landet, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Byplanlaboratorium underkender menneskets ret til at vælge frit, når det i en ny rapport foreslår, at man skal tynde ud eller helt lukke små, danske landsbyer. Det mener Lars Dohn (Ø), by- og boligordfører i Enhedslisten.

»Jeg synes, det er et helt forrykt forslag, og det er ikke første gang, det er fremme. Det er udtryk for en hel utrolig underkendelse af landbokulturen. Man underkender menneskets ret til selv at vælge, hvor de vil bo og leve,« siger han.

Rapporten fra Dansk Byplanlaboratorium er udarbejdet sammen med byplanlæggere for syv kommuner. Den opstiller fire scenarier for fremtiden af danske smålandsbyer. Enten kan man lade byerne stå til og lade tomme huse forfalde, eller man kan genhuse indbyggerne og rive landsbyerne ned. De to sidste scenarier i rapporten lægger op til, at man tynder ud i husene i de små byer, så antallet af boliger passer bedre til antallet af indbyggere.

Men samfundet bør hellere skabe rammer, der gør det muligt at genbosætte boliger og gårde i de små landsbyer, mener Enhedslisten.

»Man skal sætte gang i livet på landet, for en stor del af den danske befolkning vil gerne bo der. Det skal man gøre ved blandt andet omlægge landbruget totalt, så det bliver økologisk i stedet for kemisk industrielt,« siger Lars Dohn.

»De danske fødevarer skal behandles lokalt, så vi får arbejdspladser hjem til landdistrikterne igen,« siger han.

Enhedslisten foreslår derudover, at man gør mulighederne for låne penge bedre, så de, der gerne vil flytte til udkantskommunerne, har mulighed for det. Det kan ellers være svært at få lån til huse i de egne af landet, hvor banken vurderer, at det kan være svært at komme af med huset igen.

»Vi skal sikre, at folk ikke bliver afvist af banken, selv om de er realkreditgodkendt. Derfor vil vi have en samfundsbank, som kan give den slags lån, og så der ikke er blokeret for huskøb som i dag,« siger han.

Landsbyrapporten er udarbejdet sammen med Faaborg-Midtfyn Kommune, Hjørring Kommune, Lemvig Kommune, Lolland Kommune, Mariagerfjord Kommune, Morsø Kommune og Vordingborg Kommune.