Venstre og DF: Luk DR3 i stedet

Som led i en spareplan nedlægger DR UnderholdningsOrkesteret. I stedet skulle man lukke ungdomskanalen DR3 og fokusere på det, der gør DR unik, mener Venstre og Dansk Folkeparti.

Arkivfoto. Stod det til Venstre og dansk folkeparti, skulle man hellere lukke TV-kanalen DR3 i stedet for UnderholdningsOrkestret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gør DR mindre unikt og mere til en kopi af de kommercielle kanaler, at UnderholdningsOrkesteret nedlægges som led i en ny spareplan. Sådan lyder dommen fra Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen (V).

»Jeg er overrasket over, at DR vælger at ligne de kommercielle kanaler mere og mere i stedet for at fokusere på noget af det unikke ved DR. Deres store styrke er deres orkestre og musikken generelt. Man har jo også et helt koncerthus, som også skal bruges,« siger han og bakkes op af Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus (DF):

»Vi undrer os over, at de sparer flere penge, end vi har bedt dem om. Jeg har ikke noget imod, at de sparer flere penge, men de sparer dem de forkerte steder. Hvis de havde omlagt DR3 til en internetkanal, havde det ikke været nødvendigt at lukke UnderholdningsOrkesteret,« siger han.

I medieforliget, der blev vedtaget i slutningen af juni, blev erhvervslicensen blandt andet sløjfet. Det betyder besparelser i millionklassen, og DRs bestyrelse har vedtaget en plan for de næste fire år, der samlet set skal frigøre 161 millioner kroner årligt.

En stor del af de millioner ville Michael Aastrup Jensen i stedet have fundet ved at lukke ungdomskanalen DR3.

»Jeg forstår ikke, at de ikke går efter at være mere unikke ved for eksempel at lukke DR3, skabe et unge-univers på internettet og dermed skaffe penge til, at vi ikke behøvede at lukke et orkester, som er en af de ting, der gør DR unik. I stedet holder man stædigt fast i en kopi af de kommercielle kanaler,« siger han.

Med den nye plan vil DR med egne ord styrke indsatsen over for børn og unge med særlig vægt på debatskabende, danske programmer på DR3 og udvikling af læringsspil for børn på nettet. Men heller ikke her kommer DR helt i hus, hvis man spørger Michael Aastrup Jensen:

»Det er at tage et kvart skridt ud på nettet. Unge ser små klip på nettet, de ser ikke almindeligt TV. Så i stedet for at holde stædigt fast i det gamle format, skulle man tage skridtet ud og være der, hvor de unge er, nemlig på nettet,« siger han.

Hos Dansk Folkeparti efterspørger Morten Marinus generelt færre sendetimer på DRs kanaler:

»Udviklingen af sendetimer viser, at DR sender TV i langt flere timer end tidligere. Det er der ingen, der har bedt dem om at gøre, så der kunne man også have sparet.«

DR oplyser, at mellem 170 og 200 stillinger skal nedlægges som led i spareplanen.