Venstre har forbehold for bankunionen

Der skal tages hensyn til både vores realkreditmodel og til rigsfællesskabet, hvis Danmark skal med i en fælles bankunion, siger Venstre.

Dansk deltagelse i bankunionen er som udgangspunkt en god idé. Der er dog nogle ting, der skal falde på plads, før Venstre vil sige ja.

»Men med en tilkendegivelse af, at vi er interesserede i at deltage, er der større sandsynlighed for at vi kan finde os til rette i den endelige udformning,« siger EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

»Vi har en låntype i form af realkreditlånet, som man ikke kender i de andre europæiske lande. Vi ved, at realkreditlånene er drift-testede. Modellen har været igennem adskillige verdenskrige, og den har stået fast. Så derfor er det vigtigt for os, at den kan rummes i denne bankunion,« siger han.

Regeringen har præcis samme forbehold, og lægger også stor vægt på, at netop realkreditten skal bevares.

»Nu starter arbejdet med at få afklaret de ting i forhold til vores særegne måde at finansiere huskøb på i Danmark, der adskiller sig fra andre europæiske lande. Og det vil vi selvfølgelig beholde. Det her handler om at sikre, at danskerne får et stærkt værn mod nye kriser. Og vores realkreditinstitutter er noget, vi vil sikre i fremtiden,« siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

Jakob Ellemann-Jensen peger også på en udfordring i forhold til rigsfællesskabet, hvor ikke alle er medlemmer af EU, men bruger de samme banker.

»Man kan sammenligne det med, at vi gerne vil have et hus, men vi har et håndværkerforbehold. Et andet kriterium, vi har sat op, er, at der ikke må diskrimineres mellem eurolande og ikke-eurolande i unionen. Og forskellen på os og dem er så, at vi kan træde ud, hvis vi på et tidspunkt ikke vil være med mere,« siger Venstre-manden.

Et endeligt ja til bankunionen kræver alene et flertal i Folketinget og ikke en folkeafstemning, fordi Danmark ifølge Justitsministeriet ikke afgiver suverænitet ved at gå med i ordningen.