Varoufakis, utopien, Alternativet og redningen af Europa

Alternativet er med, når den kontroversielle græske eksfinansminister, Yanis Varoufakis, tirsdag lancerer en ny »utopisk«, politisk bevægelse med store ambitioner, nemlig at redde Europa og EU fra både det eksisterende bureaukrati og de nationalister, der nyder godt af EUs krise.

Den græske eksfinansminister Yanis Varoufakis lancerer tirsdag et alternativ til det eksisterende EU. Foto: Robert Jaeger/EPA Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Hvad har den karismatiske græske eksfinansminister Yanis Varoufakis og Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen til fælles? I hvert fald ikke tøjstil. Og der er også meget stor forskel på, hvor konfrontatorisk en stil de to herrer har. Men alligevel har de måske mere til fælles, end de fleste umiddelbart forestiller sig. De deler i hvert fald drømmen om at skabe et mere demokratisk EU, der er tættere på borgerne.

Yanis Varoufakis er ganske vist »eks« i den græske regering, der sagde farvel til Varoufakis, da hårde reformer var prisen for at få endnu en økonomisk redningskrans. Men Varoufakis har så langtfra opgivet at revolutionere europæisk politik. Tværtimod.

Tirsdag lancerer han sin nye politiske bevægelse Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25), og målet er intet mindre end at revolutionere og redde EU, der ifølge Varoufakis vil blive smadret af enten bureaukrater i Bruxelles eller nationalister i EU-landene, hvis en ny alternativ vej mod et mere demokratisk Europa ikke snart ser dagens lys. Og her kommer Uffe Elbæk og Alternativet ind i billedet. Alternativet er så begejstret for Varoufakis’ politiske manifest, at parterne nu vil arbejde sammen. Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, skal tale ved lanceringen af DiEM25 tirsdag i den tyske hovedstad Berlin, og han er ikke bange for at blive slået i hartkorn med Varoufakis, som har hjemme langt ude på venstrefløjen.

»Jeg synes, at det er fantastisk, at han har valgt at tage initiativ til det her. Det er jeg kun glad for. Lige nu er det ham, og fra i morgen (tirsdag, red.) er vi mange flere mennesker, som står bag det her projekt, og jeg er ikke bange for at stå ved siden af Varoufakis på nogen måde,« siger Rasmus Nordqvist.

Projektet bakkes også op af det spanske venstrefløjsparti Podemos, der stormede ind i det spanske parlament ved valget i december, samt enkeltpersoner som Wikileaks-stifteren Julian Assange. Grundideen er, at de europæiske vælgere skal tættere på beslutningsprocesserne. Der skal være fuld åbenhed om møder, der i dag foregår bag lukkede døre, og på længere sigt skal det folkevalgte Europa-Parlament kunne fremsætte lovforslag. Det er i dag et eneområde for EU-Kommissionen, som ikke er demokratisk valgt.

Pragmatisk utopist

Varoufakis lægger ikke skjul på, at der er en del drømmeri i projektet, men der er ikke andre muligheder for Europa og demokratiet ifølge den tidligere græske finansminister, som ikke mindst måtte forlade den græske regering, fordi han nægtede at acceptere eurolandenes reformkrav til Grækenland.

»Ja, vores bevægelse synes utopisk – selv for os. Men det eneste alternativ er den frygtelige dystopi, som udfolder sig for vore øjne med et EU i opløsning,« skrev Varoufakis i fredagens udgave af avisen The Guardian.

Og netop opgøret med det tyske sparedogme i EU, kravet om åbenhed og mere direkte indflydelse til folket, er elementer, som Alternativet kan se sig selv i.

»Jeg vil kalde mig selv for en pragmatisk utopist. Det er selvfølgelig nyt, og derfor kan det ses som en utopi, men det er bare nødvendigt, hvis vi skal have et stærkt EU i fremtiden, der løser de egentlige udfordringer, som vi står over for. Gennemsigtighed og demokratisering er nogle af de forandringer, der skal til. Det er uheldigt, at flere og flere lande vender ryggen til det solidariske i EU, og derfor siger vi, at det ikke handler om mere eller mindre EU, men om hvordan vi gør EU bedre,« siger Rasmus Nordqvist.

Alternativet deler også Varoufakis’ skepsis over for den britiske reform af EU, som er ved at blive forhandlet på plads. Den reform peger ifølge Nordqvist for meget på særløsninger, hvor alle kigger på EU som et tag selv-bord i stedet for solidariske løsninger.

Om projektet også ender med en politisk alliance i Europa, som på sigt kan danne en gruppe i Europa-Parlamentet er endnu uvist. Og trods begejstringen for Varoufakis’ projekt, er der betydelig forskel på Varoufakis’ verbale øretæver til EU-Kommissionen og Eurogruppen og så Alternativets retorik.

»Jeg bryder mig ikke om at sige, at nogen er de onde, og andre er de gode. Det er ikke lige vores måde at gøre tingene på,« siger han med et grin.