V: På tide at patienter får behandlingsansvarlig læge

Venstre har længe forsøgt at få et forslag igennem om, at patienter skal have tilknyttet en behandlingsansvarlig læge. Det ser nu ud til at lykkes, men det burde være sket tidligere, mener Venstre.

Læs mere
Fold sammen

Det er en ubetinget god idé, at Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger har besluttet at indføre en behandlingsansvarlig læge for den enkelte patient i sundhedssystemet.

Det mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), der slår fast, at det er en idé, som Venstre længe har været fortaler for.

»Det er meget positivt, at Danske Regioner nu har overtaget Venstres forslag om at indføre en behandlingsansvarlig læge, så patienten ved præcis, hvem han eller hun skal gå til, hvis der er spørgsmål eller uklarheder omkring et behandlingsforløb. Vi har set alt for mange eksempler på, at patienter føler sig som kastebolde i det danske sundhedsvæsen, fordi der er mange læger, afdelinger og sygeplejersker inde over,« siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

I sensommeren foreslog Venstre i forbindelse med fremlæggelsen af den såkaldte Kræftplan IV, at man skulle indføre en behandlingsansvarlig læge, som skal inddrage patienten og tilrettelægge behandlingsforløbet bedre.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), siger i en pressemeddelelse, at forslaget om en behandlingsansvarlig læge har stået øverst på borgernes ønskeliste i nogen tid, og det er derfor af stor betydning, at det ser ud til at lykkes.

Det burde dog være sket langt tidligere, mener Sophie Løhde.

»Regeringen afviste vores forslag i sin tid, og det er desværre et udtryk for, hvor fodslæbende regeringen har været, når det kommer til at sikre patienterne det bedst mulige behandlingsforløb,« siger Sophie Løhde og fortsætter:

»I Venstre mener vi derimod, at vi skal gøre, hvad vi kan, for at hjælpe patienterne til at få et godt og sammenhængende behandlingsforløb, og det er også årsagen til, at vi allerede for mere end et halvt år siden kom med forslaget om at indføre en patientansvarlig læge i vores Kræftplan IV,« siger hun.

Indfasningen af den behandlingsansvarlige læge og den tværgående patientansvarlige læge vil ske løbende de kommende år, og det forventes, at den behandlingsansvarlige læge vil være bredt indfaset senest i midten af 2018.