Tre kandidater står stærkest i Alternativet: »Det er et afgørende valg for et parti i krise«

Der er seks kandidater, men kun én kan blive den næste formand for Alternativet. Hvem har de bedste chancer for at løfte arven fra Uffe Elbæk? Berlingskes politiske redaktør, Pia Glud Munksgaard, giver her sit bud.

Uffe Elbæk i Alternativets partihovedkvarter i indre København. Ifølge Berlingskes politiske redaktør får selv formandskandidaterne med de bedste chancer svært ved at gentage hans succes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Seks kandidater. To uger. Én formand.

Uffe Elbæks afløser som leder af Alternativet skal findes, og seks kandidater er nu med i opløbet, som Berlingske kunne berette fredag. Forud for Alternativets ekstraordinære landsmøde 1. februar vil de seks kandidater have mulighed for at krydse klinger ved en række debatarrangementer rundt om i landet.

Spørger man Pia Glud Munksgaard, politisk redaktør på Berlingske, er der ingen tvivl om, at de næste dage kommer til at være hårrejsende, både i og uden for partiet.

»På mange måder er det et ret afgørende valg for Alternativet, da alle de forskellige kandidater vil noget forskelligt med partiet og bidrager med forskellige dagsordener. Så det kommer til at blive skæbnesvangert for et parti, der i den grad er i krise lige nu,« siger Pia Glud Munksgaard.

Ingen Uffe Elbæk med lyserødt tylskørt

Af de seks kandidater peger Pia Glud Munksgaard på tre, der står med ret gode kort til at blive den næste formand; Josephine Fock, medstifter af Alternativet og tidligere folketingsmedlem, Theresa Scavenius, forsker i klimapolitik, og Rasmus Nordqvist, folketingsmedlem og politisk ordfører for partiet.

Alle tre kommer til bordet med ret stærke forudsætninger, mener den politiske redaktør. Theresa Scavenius er med sin forskerbaggrund stærk på Alternativets oprindelige hoveddagsorden, klimaet, Josephine Fock er mere optaget af at dreje partiet hen i en samfundsforandrende retning, og Rasmus Nordqvist er kendt og respekteret på Christiansborg.

Josephine Fock, medstifter og tidligere folketingsmedlem for Alternativet, er én ud af flere favoritter til at overtage formandsposten. Men kan hun formå at hæve sig over resten? Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Det bliver dog svært for alle tre at løfte arven fra Uffe Elbæk, mener Pia Glud Munksgaard.

»Uffe Elbæk har jo været med til at definere Alternativet, men nu er der ikke længere en som ham til at iføre sig et lyserød tylskørt og forføre befolkningen. Der er ingen af de nuværende kandidater, der kan formå at efterligne ham på samme måde. Der skal være mere end gøgl nu, hvis Alternativet skal have en fremtid,« siger hun.

Op til baglandet

Under alle omstændigheder er det i sidste ende dog op til Alternativets bagland at afgøre, hvad partiet skal være fremover, og hvem der bedst kan løfte den opgave, påpeger Pia Glud Munksgaard. Her kan de forskellige hovednavne endnu en gang formå at sætte deres aftryk hos de forskellige typer medlemmer.

Eksempelvis har Josephine Fock gode chancer blandt de medlemmer, der gerne vil trække partiet i en mere klassisk parlamentarisk og social retning, mens Theresa Scavenius har gode chancer hos dem, der stadig vil sørge for at fastholde partiet i den grønne linje. Og Rasmus Nordqvist vil være tiltalende for dem, der går op i det politiske håndværk, siger Pia Glud Munksgaard.

Fælles for alle kandidaterne er dog, at de vil få svært ved at genrejse partiet som et alternativ i det politiske system. Andre partier har nemlig taget klimadagsordenen til sig, hvilket stiller yderligere krav til favoritterne – både i de kommende dage, men også i det politiske arbejde fremover.

»Hvis Alternativet skal formå at have succes igen, skal de kunne genfortælle sig selv som parti. Og det bliver et stort arbejde for dem, også efter valget af den nye formand,« siger Pia Glud Munksgaard.