Thomas Larsen: Thorning appellerede til tabte vælgere

Med sin mest borgernære tale til dato kæmpede Thorning for at komme på talefod med de mange frafaldne vælgere. Og så annoncerede hun en ny EU-folkeafstemning.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er omsider gået op for Helle Thorning-Schmidt, at Socialdemokratiet og regeringen befinder sig i en dyb vælgerkrise. Det tog hun konsekvensen af med en åbningstale, som på lange strækninger var formet som én lang appel til de kernevælgere, der har forladt S og SF siden i 2011,« siger Thomas Larsen.

Berlingskes kommentator mener, at Thorning af samme grund holdt en åbningstale, som var mere konkret og tættere på danskerne end tidligere.

»Thorning anstrenger sig for at komme i øjenhøjde med de vælgere, som er blevet skuffet over hendes kursskift og tager afstand fra en økonomisk politik, de opfatter som blå og borgerlig. Nu taler Thorning om reformer erhvervsskolerne, så vi også fremover har nok dygtige faglærte. Hun fremhæver regeringens socialpolitiske 2020-mål - som dog ikke er ret konkrete - og hun lover bedre vilkår for psykisk syge. Helt som ventet slår hun også på betydningen af togfonden og planerne om at modernisere togdriften, ligesom hun betoner, at regeringen vil kæmpe mod social dumping. Alle disse udspil retter sig direkte mod skuffede S- og SF-vælgere.«

Om budskaberne i talen rent faktisk vil trække vælgerne tilbage til S og SF, tvivler Thomas Larsen på. Efter hans mening forestår et langt og svært reparationsarbejde.

»Flere af planerne i åbningstalen er kendte, og andre er ikke så omfattende. Derfor vil det næppe kunne rykke billedet. Derudover kommer regeringen i den kommende folketingssamling til at skulle håndtere flere eksplosive sager,« siger Thomas Larsen.

Kommentatoren peger især på, at reformen af beskæftigelsessystemet til foråret kan vise sig vanskelig, ligesom regeringen vil blive udfordret, når den skal reagere på anbefalingerne fra produktivitetskommissionen og skal sikre en mere effektiv offentlig sektor. Derudover venter to svære valg, nemlig kommunalvalget senere på efteråret og en folkeafstemning om den europæiske patentdomstol, som statsministeren vil gennemføre sammen med valget til Europa Parlamentet til maj.

»S og SF vil blive udfordret til kommunalvalget den 19. november. Det sidste, som Thorning har brug for, er tilbagegang ved det valg. Dernæst kommer valget til Europa Parlamentet den 25. maj, et valg, som statsministeren nu er parat til at kombinere med en folkeafstemning om patentdomstolen. Ja-siden vil få massiv støtte af erhvervslivet og fagforeningerne, men historien viser, at resultatet af EU-afstemninger er svære at forudse. Nogle vælgere vil bruge dagen til at protestere mod statsministeren og regeringen,« siger Thomas Larsen.

»Alt i alt venter en sæson, hvor åbningstalen var den nemme del. Nu venter en samling, hvor Thorning er tvunget til at vende stemningen omkring sit parti og sin regering. I modsat vil den interne uro og bekymring boble over.«