Emil skal på erhvervsskole

Erhvervsuddannelserne skal være førstevalg for Emil og hans klassekammerater, siger Helle Thorning-Schmidt. I 2025 skal 25 procent af en ungdomsårgang på erhvervsskole.

Folketingets åbning 2013 - Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder åbningstalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skoledrengen Emil blev opfundet af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun ved åbningen af Folketinget i 2012 brugte ham til at argumentere for regeringens folkeskolereform.

Emil er også med i årets åbningstale, og han er nu blevet så gammel, at han overvejer, hvad han skal lave efter folkeskolen. Dybest set vil han helst tage en erhvervsuddannelse, men statsministeren erkender, at erhvervsskolerne er i en sådan forfatning, at dygtige elever som Emil oftest går på gymnasiet.

»I dag har erhvervsuddannelserne nogle svagheder, der skygger for de gode grunde til at vælge dem. Færre og færre unge søger ind på skolerne. Og halvdelen falder fra. Det er som om, det ikke er lige så fint med en faglig uddannelse som en boglig uddannelse,« konstaterer Helle Thorning-Schmidt.

Regeringen vil derfor præsentere en omfattende reform af erhvervsskolerne i det kommende folketingsår. Målsætningen er klar: Flere skal vælge erhvervsuddannelser og flere skal gennemføre.

»I dag er det kun 19 procent af de unge, som søger ind på en erhvervsuddannelse lige efter skolen. Regeringen har sat det mål, at andelen i de kommende år skal øges, så det i 2020 er 25 procent af de unge. Og 30 procent i 2025,« fortæller statsministeren fra talerstolen.

Det kræver, at erhvervsskolerne bliver et attraktivt førstevalg for Emil og hans kammerater, og derfor vil regeringen blandt andet indføre adgangskrav og give de unge mulighed for at stifte bekendtskab med flere fag, inden de vælger retning. Uddannelserne skal også garantere mindst 26 timers undervisning om ugen, ligesom eleverne skal gå på hold med elever på deres egen alder.

»Vi ændrer erhvervsuddannelserne, så vi får bedre uddannelser både for de unge og for de voksne. For Danmark har brug for dygtige elektrikere, industrioperatører og social- og sundhedsassistenter,« siger Helle Thorning-Schmidt.