Thomas Larsen: S risikerer at bløde vælgere til begge sider

Berlingskes politiske kommentator mener, at regeringen bliver presset maksimalt af SF og Enhedslistens fælles front i finanslovforhandlingerne. DFs støtte gør ondt værre for Socialdemokraterne.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på regeringen, og særligt Socialdemokraterne, fortsætter med at stige, efter Enhedslisten og SF har dannet en fælles rød front i finanslovsforhandlingerne, hvor venstrefløjspartierne ønsker en særskilt forhandling om lempelser i dagpengesystemet i samarbejde med Dansk Folkeparti.

Det mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er helt tydeligt, at SF og Enhedslisten forsøger at lægge maksimalt pres på regeringen ved at indlede det her tætte samarbejde på venstrefløjen. Det gør det næsten umuligt for Bjarne Corydon (S) at spille de to partier ud mod hinanden,« siger han.

»Det virkelig opsigtsvækkende er alliancen mellem venstrefløjen og DF. Det fælles angreb fra flere fronter vil særligt gøre ondt på Socialdemokraterne, der risikerer at bløde vælgere til begge sider, hvis man ikke finder en løsning,« siger Thomas Larsen.

Kommentatoren er ikke i tvivl om, at både venstrefløjen og Dansk Folkeparti har aflæst stemningen blandt befolkningen omkring dagpengespørgsmålet. Alle tre partier står til at vinde vælgere på, at regeringen hidtil har afvist at lave ændringer, og derfor er det heller ikke så overraskende, at de tre partier finder fælles fodslag om dagpengelempelser.

»Målingerne viser, at frustrationen hos de røde vælgere er enorm, og mange røde vælgere er parat til at vælte Thornings regering alene på denne sag. Derfor er regeringens parlamentariske grundlag også nødt til at træde til,« siger Thomas Larsen og forudser endnu en sejr til Dansk Folkeparti på den politiske slagmark:

»Man skal lægge meget mærke til Lars Løkkes reaktion på Dansk Folkepartis udmeldinger om ændringer i systemet. Han har åbnet op ved at udtale, at dagpengene ikke er mejslet i granit, hvis der kommer gode forslag fra Dagpengekommissionen. Dermed kan DF med al sandsynlighed slippe af sted med at støtte både rød og blå blok i denne sag,« siger han.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S) og den radikale leder, Morten Østergaard (R), og har tidligere afvist, at der er udsigt til ændringer i systemet, men Thomas Larsen vurderer, at den udmelding meget snart ændres.

»De Radikale sidder i høj grad med nøglen til at rokke regeringens holdning. Det er meget usikkert, om der kommer til at ske ændringer af dagpengesystemet under finanslovforhandlingerne, men til gengæld er jeg næsten helt sikker på, at Socialdemokraterne ikke går til valg på et forsvar for dagpengereformen,« siger Thomas Larsen.