Thomas Larsen: Et nej torsdag vil cementere DFs »kæmpe magtfaktor«

Et dansk nej torsdag vil sætte to fede streger under Dansk Folkepartis magt i dansk politik. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, forudser, at et nej vil ændre styrkeforholdet mellem regeringen og dens største støtteparti, men kun en smule.

Normalt er de tætte allierede på Christiansborg. Men under valgkampen frem mod folkeafstemningen torsdag har der været kold luft mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF).  Det var der også under tirsdagens DR-debatprogram Demokratiets Aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: claus bjørn larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer på noget af en opgave, hvis danskerne stemmer nej ved folkeafstemningen torsdag.

Han skal formentlig i gang med at forhandle en særaftale hjem med EU, så Danmark kan forblive i det internationale politisamarbejde, Europol.

Men han skal også have genskabt det gode samarbejde med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. Et samarbejde, som er blevet sat på standby under valgkampen, hvor de to partier har befundet sig på hver sin fløj.

Og bliver det et nej torsdag, som Dansk Folkeparti anbefaler, er der udsigt til, at det kan skubbe balancen mellem de to partier. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

DF har fat i danskerne

»Styrkeforholdet blev i realiteten klart ved valget (folketingsvalget i juni, red.), men et nej vil være med til at cementere, at Dansk Folkeparti er blevet et større parti end Venstre, og at de er blevet en kæmpe magtfaktor. Det ændrer på styrkeforholdet, men ikke afgørende,« vurderer Thomas Larsen.

»Det vil være endnu et tegn på, at Dansk Folkeparti erobrer mere og mere indflydelse i dansk politik. Et nej vil være med til at understrge, at Dansk Folkeparti har hul igennem til den danske befolkning,« siger Thomas Larsen.

Han henviser til, at Dansk Folkeparti til stor overraskelse for mange politiske kommentatorer har formået at fastholde den rekordhøje tilslutning, som partiet mønstrede ved folketingsvalget i juni. Dengang blev Dansk Folkeparti landets næststørste parti med 21 procent af stemmerne.

Skårene skal klinkes

Selvom valgkampen har været kort, har politikerne i Venstre og Dansk Folkeparti flere gange gået i kødet på hinanden. Integrationsminister Inger Støjberg (V) har kaldt DFs kampagne for »uhæderlig« og »falsk«, mens Dansk Folkeparti har kastet beskyldninger om, at Venstre skaber mistillid tilbage. I tirsdagens DR-debatprogram Demokratiets Aften endte de to partiledere også i en heftig ordudveksling, hvor Lars Løkke Rasmussen blandt andet stillede spørgsmål ved, hvordan man kan have tillid til aftaler indgået med Dansk Folkeparti.

Men selvom tonen har været hård, vurderer Thomas Larsen, at de to partier vil få glattet uenighederne ud relativt hurtigt og udramatisk.

»Allerede fredag begynder Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl at klinke skårene. De vil hurtigt lægge de opgør, konfrontationer og den mudderkastning, der har været, bag sig. Så vil de begynde at kigge fremad, fordi de begge ved, at de har brug for hinanden.«

Og det gælder både i europapolitikken og indenrigspolitisk, hvor der er lagt op til en række reformer i det nye år, fortæller Thomas Larsen.

»Jeg er overbevist om, at Dansk Folkeparti godt ved, at de skal have et fornuftigt arbejdsforhold til Lars Løkke Rasmussen. Det tror jeg faktisk, er en prioritet hos dem. Men du kan også vende den om og sige, at hvis de ikke opnår det eller føler sig svigtet af Lars Løkke Rasmussen og Venstre, så er det også klart, at de har en størrelse, hvor de kan gøre livet meget, meget besværligt for Løkke,« siger Thomas Larsen.