Sundhedsøkonom: Medicin-principper er alle fornuftige

Nye principper begejstrer sundhedsøkonom, men han ikke tror, det kommer til at revolutionere medicinbruget.

København: De syv aftaleprincipper om prioritering af sygehusmedicin, som Folketingets partier søndag er nået til enighed om, virker gennemarbejdede og grundlæggende fornuftige.

Det mener professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen, der dog også vurderer, at principperne "ikke er noget, der så og sige vælter alting".

Kjeld Møller Pedersen nævner, at man i 2015 allerede traf beslutninger om at sige nej til fem-seks typer medicin af sundhedsøkonomiske hensyn, og at afvisninger af medicin sandsynligvis vil fortsætte i samme niveau.

Alligevel er det ifølge ham særdeles positivt, at der nu kommer en politisk formuleret ramme for prioriteringer, som har opbakning fra samtlige af Folketingets partier.

- Et for ét er principperne hver for sig fornuftige og vil være med til at give gode rammer for det prioriteringsarbejde og den model, som danske regioner har lagt på bordet, siger han.

Han fremhæver især punkterne omkring uafhængighed og faglighed, samt det at man fremover gerne må vurdere, om der er et rimeligt forhold mellem pris og overlevelse.

Det fremgår ikke af aftaleteksten, hvilken myndighed der skal tage beslutninger om prioriteringerne. Men Kjeld Møller Pedersen bud er, at det vil blive forankret i regionernes lægemiddelorganisation Amgros.

En beslutning som ifølge ham vil være langt mere fornuftig, end hvis man skulle opbygge et helt nyt prioriteringsinstitut.

- Det ville ikke være fornuftigt, hvis man skulle til at opbygge en ny institution, for det ville koste ekstra, inden de finder deres arbejdsgang, siger han.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), har ellers tidligere givet udtryk for, at han gerne så et nyt prioriteringsinstitut. Men er altså uklart, om den idé er skrinlagt.

 

/ritzau/