Per Stig skal se på kongelig strandbar

Venstre vil have kulturminister Per Stig Møller (K) til tage stilling til, om det er i orden, at Det Kongelige Teater står i spidsen for folkelige forlystelser og strandbar.

Foto: Klavs Bo Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil nu have kulturminister Per Stig Møllers (K) bud på, om det er okay, at Det Kongelige Teater udsætter det private københavnske forlystelsesliv for konkurrence.

Baggrunden er kritik fra naboen Tivoli, der mener, at det statsstøttede teater går langt ud over sit kerneområde ved at lægge grund til rock, fodboldfest, tango og strandbar på havnefronten i København, hvor teatret har etableret sommerinitiativet, Ofelia Beach.

Venstres kulturpolitiske ordfører Troels Christensen forstår kritikken fra Tivoli, og han vil nu tage sagen op med kulturministeren.

»Det er forståeligt, at Tivoli er frustreret, for det kan virke grotesk at teatret med 550 millioner statskroner i ryggen skal ødelægge det for den private forlystelsesbranche. Derfor vil jeg have kulturministeren til at gå ind i sagen,« siger Troels Christensen (V).

Han kalder det selv et djævelsk spørgsmål og et kæmpe dilemma, hvor grænsen skal gå for, hvilke aktiviteter, statsinstitutionen kan stå for.

»På den ene side har institutionen sit kerneområde. Men på den anden side vil vi gerne have, at teatret fornyer sig, så det hele ikke går ned. Problemet er så, hvis det underminerer de kommercielle aktørers forretning. Det spørgsmål vil jeg drøfte med ministeren,« siger Troels Christensen.

Socialdemokraternes kulturpolitiske ordfører Mogens Jensen mener ikke, teatret er gået over stregen.

»Med statspenge i ryggen skal teatret fare frem med forsigtighed. Men nu har det fået en mulighed for at forsøge sig med nogle nye aktiviteter på den nye unikke grund ved havnefronten. Det udnytter teatret så ved at vise nogle af teatrets egne produktioner og gennem samarbejder, hvor det ikke er teatrets driftsmidler, der bruges,« siger Mogens Jensen.

Han mener det Kgl. Teater bør have chancen for at vise københavnerne, hvad det kan bruge den nye grund ved Kvæsthusbroen i København til.

Vicedirektør i Tivoli, Stine Lolk, siger hun er med på, at der skal være plads til fornyelse.

»De må forny sig på alle tænkelige måder indenfor de områder, teatret er sat i verden for at dyrke, og det er hverken fodbold på storskærm, fredagsrock eller strandbar,« siger Stine Lolk.

»Det Kongelige Teater skal holde sig til loven om teatret. Det betyder, at det skal vise skuespil, ballet, musik og opera. Det skal ikke på ulige vilkår konkurrere om folks tid og penge ved at træde ind på vores område, siger Stine Lolk.

Kulturpolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, Karin Nødgaard siger, at Det Kongelige Teater ikke må være konkurrenceforvridende. Men DF har ifølge Karin Nødgaard selv bedt teatret om at igangsætte sommeraktiviteter.

»Teatret skal overholde den fireårige aftale, vi har indgået med det. Men jeg kender ikke Ofelia Beach godt nok til at kunne sige, om initiativet falder uden for aftalen. Men jeg kan sige så meget, at vi har efterlyst, at teatret skulle tage initiativ til nogle sommeraktiviteter,« siger Karin Nødgaard.