Skat når ikke målet om at kradse de sidste penge ind

Skats årsrapport understreger behovet for mere kontrol, mener Socialdemokratiet. Minister er ikke helt enig.

Skatteminister vil undgå Uber-
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erklærer sig åben for at se på, om der kan findes endnu flere penge til skattevæsnet. Men finansieringen skal være der, understreger han. Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke lykkedes for Skat at mindske det såkaldte skattetab tilstrækkeligt sidste år.

Det fremgår af Skats årsrapport, at forskellen mellem det, der burde komme ind, og det, der faktisk kommer ind, er 2,5 procent.

Dermed når Skat ikke det mål, som et politisk flertal havde sat i finansloven, nemlig at der højst måtte mangle 2 procent af skatteindtægterne.

Det får Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til at rejse kritik forud for et samråd med skatteminister Karsten Lauritzen (V) torsdag.

- Det betyder, at der er et større milliardbeløb af skatteindtægter, moms og afgifter, som ikke kommer ind i den fælles kasse, som de burde.

- Det er ikke rimeligt over for alle dem, der betaler, som de skal, siger han.

- Lidt forsigtigt sat siger vi ud fra de her tal, at det i hvert fald er 25 milliarder kroner hvert år, der ikke kommer ind til den fælles kasse, siger Jesper Petersen.

Der er allerede aftalt en milliardstor genopretningsplan for Skat. Men den indeholder ikke flere ressourcer til kontrol med for eksempel moms. Og det er en fejl, mener S.

Partiet har derfor udstedt et decideret valgløfte om, at der skal 1000 flere ansatte til det, der kaldes Skats indsatsområde, hvis partiet igen kommer til magten.

Ifølge S selv vil forslaget koste 750 millioner kroner, penge som partiet vil tage fra det generelle råderum i økonomien.

Skatteministeren lader under samrådet forstå, at han er indstillet på, at der skal tilføres endnu flere penge til skattevæsnet.

- Vi kommer til at bruge nogle penge på skattevæsnet. Det har vi besluttet. Og vi kommer også til at bruge flere penge end det, der er sat af. Men vi skal selvfølgelig finde en finansiering, siger han.

At Skat ikke har nået målet om at nedbringe skattegabet til det, politikerne har besluttet, mener han dog ikke er regeringens skyld.

- Når finanslovsmålene ikke nås, skyldes det ikke noget, den her regering har gjort eller ikke har gjort. Det skyldes de problemer, skattevæsnet har været i i en lang årrække på tværs af skiftende regeringer, siger Karsten Lauritzen.

Han mener dog ikke, at løsningen nødvendigvis er mere kontrol.

- Langt størstedelen af borgere og virksomheder vil gerne betale deres skat, siger ministeren.

- Derfor skal vi først og fremmest hjælpe dem gennem vejledning, nudging, regelforenklinger og digitale løsninger, så vi mindske omfanget af fejl, inden de sker.

/ritzau/