Sådan har du aldrig set Helle Thorning før

Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, fik fredag sit officielle portræt afsløret på Christiansborg. »Hun bliver præsenteret som både en moderne kvinde og en toppolitiker,« lyder det fra Berlingskes kunstanmelder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som hun står der, med korslagte arme i sort jakke og med antydningen af et smil om munden, ligner tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), det, hun var, er og gerne vil være: En moderne og magtfuld kvinde.

Det er med andre ord tidens tegn, der kommer til udtryk i Ditte Ejlerskovs nye maleri af Danmarks statsminister fra 2011-2015, der her til middag blev præsenteret på Christiansborg og nu skal op at hænge på Borgen sammen med alle de andre portrætter af eksstatsministre.

Sådan lyder vurderingen af maleriet fra Berlingske kunstanmelder og kunstkender, Torben Weirup. Han kalder det »et billede til tiden«, som er »interessant, fordi det siger noget præcist om maleren, modellen og tiden«.

»Det kunne være et profilbillede. Hun bliver både præsenteret som en moderne kvinde og en toppolitiker. Hun er simpelthen bare den professionelle kvinde, der ligeså godt kunne stå i spidsen for en stor erhvervsorganisation. Hun kunne sådan set tage dette billede og vedhæfte sit CV til næste ansøgning,« siger han.

Torben Weirup understreger, at hans analyse alene er baseret på et billede af Ditte Ejlerskovs maleri.

Han noterer sig, at Helle Thorning-Schmidt har valgt en kunstner, der er kendt for at tematisere popstjerner som Rihanna.

»Måske man kan trække paralleller til Thornings berømte selfie med Obama,« siger han:

»Kunstneren har beskæftiget sig med netop køn og magt, og dermed er det interessant signal, Helle Thorning sender ved at vælge hende. At tage en kunstner, der kan fremstille hende nærmest popart - som et brand. Nu er Helle Thorning i spidsen for en stor humanitær organisation, før var hun i spidsen for den danske regering,« siger Torben Weirup.

»Det gider jeg simpelthen ikke«

Som Torben Weirup tolker maleriet, er den portrætterede »ikke Helle Thorning, men billedet af Helle Thorning«.

»Det er påfaldende, at mens kunstnere i mange andre tilfælde prøver at få noget inderligt frem i udtrykket i portrætter, så er udtrykket eller indtrykket her snarere noget glat i det. Det siger noget om Helle Thornings forståelse af sig selv som et moderne ikon og om kunstnerens opfattelse af verden som et spørgsmål om magt og iscenesættelse,« mener han.

Tilbage i foråret 2010 præsenterede kunstner Simone Aaberg Kærn sit officielle portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: KELD NAVNTOFT.

Kunstneren bag, 35-årige Ditte Ejlerskov, blev kontaktet angående Thorning-portrættet, mens hun boede i Berlin. Få dage senere flyttede hun hjem til Danmark.

»Det var en god måde at komme hjem på. At skulle være med til at lave et lille stykke danmarkshistorie,« siger hun.

Ditte Ejlerskov forklarer, at hun allerede inden sit første møde med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt på Christiansborg havde en klar idé om, hvordan hun ville gribe opgaven an.

»Jeg forestillede mig at lave et poetisk, lidt mystisk billede,« fortæller hun og havde som illustration medbragt fotografier af malerier af Vilhelm Hammershøi.

Det var imidlertid ikke samme plan, Helle Thorning-Schmidt havde:

»Det gider jeg simpelthen ikke«, lød den klare afvisning fra eksstatsministeren, fortæller Ditte Ejlerskov.

Mod, selvtillid og hårdt arbejde

Den tidligere statsminister gik nemlig i forvejen med en følelse af mange gange at være blevet portrætteret på en anden måde, end hun har set sig selv, forklarer Ditte Ejlerskov om Thorning-Schmidts efterfølgende begrundelse.

»Hun ville portrætteres, som hun rigtig ser ud, og så ville hun se direkte i kameraet, direkte på beskueren,« siger hun.

Faktisk kunne Ditte Ejlerskov ikke sige ja til opgaven med det samme, da forespørgslen kom fra Thornings folk. Dels så hun ikke sig selv som portrætkunstner, dels arbejder hun ikke på bestilling, lød selvopfattelsen.

»Jeg ønsker at være en fri fugl og ikke at blive sat i bås. Men det fik vi en snak om. Helle Thorning har også tit følt sig sat i en boks, der ikke passede til hende. Men i stedet for at lave om på sig selv, lavede hun om på boksen. Det tager jeg med mig videre,« siger Ditte Ejlerskov om samarbejdet med Helle Thorning-Schmidt.

I forbindelse med afsløringen af portrættet understregede Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i sin tale, at særligt tre karaktertræk kendetegner den tidligere statsminister.

»Dit mod, din selvtillid og dit hårde arbejde.«

Pia Kjærsgaard betonede desuden Helle Thorning-Schmidts enorme rolle som sit lands første kvindelige statsminister.:

»Jeg har selv børnebørn, og tre af pigerne er på nogenlunde samme alder som dine døtre. De tilhører en generation af piger, der er vokset op i en tid, hvor det var dig, der tonede frem på TV-skærmene i nyhederne og debatprogrammerne. Jeg er sikker på, at de midt i deres lege og deres venindesnak og hvad de nu ellers har været optaget af som børn, har kigget op på skærmen en gang imellem og tænkt: Hun er sej, hende der.«

Umiddelbart inden afsløringen hentydede Pia Kjærsgaard også til Thorning-Schmidts berømte selfie:

»Nu er vi så kommet til det tidspunkt, hvor jeg ville have sagt: Helle, nu vil jeg altså se den selfie fra Sydafrika med dig og Obama. Ellers trækker jeg ikke klædet af dit portræt.«

Formanden fik ikke en selfie, men et portræt af en moderne og magtfuld kvinde.