Ekspert: Vi har behandlet Thorning fejt i Danmark

Når Helle Thorning-Schmidt er på Fortunes liste over verdens 50 bedste ledere, viser det, at vi aldrig har forstået at værdsætte den tidligere statsminister herhjemme, mener ledelelsesekspert.

Helle Thorning-Schmidt er på det amerikanske magasine Fortunes liste over verdens bedste ledere.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gucci-tasker og gentagne beskyldninger om løftebrud fyldte det hele og fjernede fokus fra Helle Thorning-Schmidts evner som leder.

Det mener en af landets førende ledelseseksperter, Steen Hildebrandt.

»Helle Thorning-Schmidt praktiserede et lederskab, som var præget af mod og vilje til samarbejde. Vilje til kompromiser, vilje til at formulere nye tiltag i en velfærdsstat, der var presset på grund af finanskrisen og andre ting, siger forskeren, der er ph.d. og professor emeritus på Aarhus Universitet og adjungeret professor på CBS og Aalborg Universitet.

»Vi har i Danmark ikke forstået at værdsætte hende som leder. VI har optaget af Gucci-tasker, løftebrud og den slags. Hun er faktisk blevet behandlet fejt,« siger Hildebrandt.

Helle Thorning-Schmidt er nummer 14 på den liste over verdens 50 bedste ledere, som det amerikanske magasin Fortune netop har offentliggjort.

Det viser ifølge Steen Hildebrandt, at der er grund til selvransagelse, blandt andet i pressen.

»Thorning-Schmidt fik en ilddåb af medierne, fordi hun gik med en Gucci-taske, og fordi man ikke kunne kende forskel på et partiprogram og en treparti-regerings faktiske politik. Alle danske medier råbte løftebrud, hver gang regeringen vedtog noget, som ikke var i overensstemmelse med hendes partiprogram, men det er jo den betingelse enhver regering, som ikke har flertal selv, har. Vi har jagtet hende fra dag ét, i stedet for at give hende en chance, i stedet for at se på hendes mod og hendes forsøg på at slå en borgerlig statsminister og tage fat på en ny politisk kurs med to andre partier.«

Hvad er det for nogle lederegenskaber, du mener hun besidder?

»Den første egenskab er modet til at træde frem. Hun havde et mod til at sige: »Jeg stiller mig i spidsen for partiet, jeg stiller op som statsminister, jeg slår Anders Fogh. Det gjorde hun så ikke i første omgang, men i andet forsøg gjorde hun. Hun forsøgte at træde ind og formulere sig i forhold til finanskrisen og kom videre. Hun tog en række politiske initiativer og satte sig i spidsen for regeringen. Hun var tydelig i det europæiske samarbejde og var mere klar i mælet, end det ofte er tilfældet og specielt for en leder af en treparti-regering.«

Er det ikke egenskaber, man kan forvente af enhver statsminister?  

»Jo. Men det er ikke alle, der lever op til det.«