S: Umenneskeligt at isolere flygtninge i asylcentre i flere år

Socialdemokraterne affejer et nyt opsigtsvækkende forslag fra Dansk Folkeparti, der vil hente flere flygtninge til Danmark, hvor de skal opholde sig på centre, indtil de kan vende hjem igen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti melder sig i onsdagens Berlingske klar til at tage imod flere flygtninge i Danmark. Betingelsen er dog, at flygtningene kun er her midlertidigt, og at de bor i centre og ikke bliver integreret i samfundet.

Forslaget har ikke fundet politisk opbakning blandt de andre partier på Christiansborg, men Socialdemokraterne glæder sig over de nye toner fra Dansk Folkeparti.

»Først og fremmest vil jeg sige velkommen til virkeligheden. Det er rart, at Dansk Folkeparti har skiftet holdning. I valgkampen sagde de, at hvis det stod til dem, skulle ikke en eneste flygtning sætte sin fod på dansk jord. Det har man ændret holdning til nu, og det er da fint,« siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Dansk Folkeparti vil afskaffe flygtninges ret til at få anvist en bolig, ligesom de forskellige integrationsinitiativer skal sløjfes. Flygtningene skal bo på centre, mens de er i Danmark og ikke stilles et liv som danskere i udsigt.

»Jeg synes ikke, at det er en særlig god idé at isolere mennesker i centre,« siger Dan Jørgensen og uddyber:

»Det er ikke særlig menneskeligt i forhold til de stakkels mennesker, der er flygtet hertil. Og det er heller ikke særlig godt for det danske samfund.«

Én ting er Socialdemokraterne dog enige med Dansk Folkeparti i: At flygtninge som udgangspunkt er i Danmark midlertidigt.

»Men uanset om man er her midlertidigt eller ej, så er det da bedst, at de arbejder og er en del af samfundet og betaler skat,« siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne opfordrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at indkalde til »brede forhandlinger« for at finde løsninger.

»Vores indspil er, at der er en sammenhæng mellem, hvor mange der kommer - og hvor godt vi kan tage os af dem. Antallet betyder noget, for vi skal kunne følge med. Og så skal vi tage os anstændigt af de mennesker, som er på flugt. Derfor er det bedst, hvis de har mulighed for at være bosat og arbejde uden for centrene,« afslutter Dan Jørgensen.