S og V i opgør om danmarkshistorien

Venstre anklager statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for "historieløshed" og "værdiforfald", når hun sammenligner regeringens kommende beslutninger med de største i danmarkshistorien.

Statsminister Helle Thornings holder sin første nytårstale til danskerne søndag 1. januar 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kanslergadeforliget, kartoffelkuren og kontanthjælpsreformen.

Danskerne skal indstille sig på reformer af velfærdsstaten, som kan måle sig med de allerstørste i danmarkshistorien.

Det bebuder Socialdemokraterne i kølvandet på statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, hvor hun forberedte danskerne på, at der skal tages beslutninger ”der kan måle sig med de sværeste i vores historie”.

- Den del af talen omhandler den samlede buket af de reformer vi har bebudet om kontanthjælp, trepartsforhandlinger, førtidspension og skattereformen. De reformer er på niveau med Kanslergadeforliget og med opbygningen af velfærdssamfundet efter Anden Verdenskrig, fordi vi nu igen skal ind og justere ved den maskine, som driver velfærdssamfundet, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

»Gad vide, hvad Helle tænkte på«

Men det er helt uden historiske proportioner, mener Venstres næstformand Kristian Jensen, som undrede sig over statsministerens historiske referencer i nytårstalen.

- Jeg sad og tænkte tanker helt tilbage til statsbankerotten i 1814 og freden i Roskilde i 1658, der halverede landet med en tredjedel med tabet af Skåne, Halland og Blekinge. Det var godt nok svære beslutninger. Så gad vide, hvad Helle Thorning tænker på? Jeg tror, at det er et udtryk for, at hun satser på, at danskerne ikke kan deres danmarkshistorie eller bare forsøger at lyde smart, siger Kristian Jensen og skærper tonen:

- Det er et udtryk for en historieløshed og et værdiforfald, når Helle Thorning-Schmidt mener, at den slags politiske reformer kan måle sig med de sværeste beslutninger i danmarkshistorien, siger Venstres næstformand.

Men er I ikke enige i, at der er behov for reformer, der kan måle sig med tidligere store reformer?

- Jo, vi er helt enige i, at reformerne skal være store. Men at sammenligne dem med de største og sværeste i vores historie er ikke rimeligt, hvis man har noget som helst kendskab til danmarkshistorien, siger Kristian Jensen.