S og R: Store bededag er ikke hellig

For hverken Socialdemokraterne eller De Radikale er store bededag en hellig politisk ko. Begge partier er klar til at slagte den.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet er helligt.

Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og De Radikale, der ikke vil frede store bededag som helligdag forud for de kommende trepartsforhandlinger.

- Lige nu er der ikke noget, der er politisk helligt, siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening vil det give knap to milliarder i statskassen og øge arbejdsudbuddet med cirka 10.000 personer, hvis man sløjfer helligdagen, og hvis arbejdsmarkedets parter i fællesskab peger på den løsning, er både S og R positive over for det.

- Det er sådan, at vi skal finde nogle hænder, og hvis det er det her, man bliver enige om, så er det en mulighed. Men der er mange andre ting, der også er en mulighed, siger Leif Lahn Jensen.

Samme melding lyder fra den radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

- Vi lytter til arbejdsmarkedets parter, og hvis de mener, det kan være en måde at øge forudsætningerne for at fastholde vores velfærdssamfund, så lytter vi gerne til det. For noget må vi gøre, og der er ingen nemme løsninger, siger han.

Oppositionspartiet Venstre forholder sig langt mere skeptisk.

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) mener ikke, at store bededag er det rigtige sted at tage fat først.

- Der er rigtig mange familier, der har tilrettelagt deres familieliv efter de skæve helligdage i løbet af foråret. Der er rigtig mange, der bliver konfirmeret, så det vil være at gribe ind i nogle traditioner og familiemønstre, siger hun.

- Der er andre elementer, der er mere interessante at drøfte, for eksempel den betalte frokostpause, som mig bekendt også vil bidrage langt, langt mere til arbejdsudbuddet og dermed til holdbarheden i dansk økonomi, end en afskaffelse af store bededag, siger hun.

SF har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt man er parat til at sløjfe helligdagen, men hvis man ender med at gøre det, bør det først ske, når arbejdsløsheden er faldet markant, lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Hos den liberale tænketænk Cepos sår man tvivl om den langsigtede effekt.

- Det er fint nok, hvis man afskaffer store bededag. Og det kan på den kortere bane have en effekt på arbejdsudbuddet. Men spørgsmålet er, hvor stor effekten er på lang sigt. Danskerne indretter sig efter incitamenterne efter at arbejde. Man må således forvente, at hvis store bededag afskaffes, så vil danskerne over tid arbejde færre timer på andre tidspunkter, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, der i stedet mener, man bør sænke marginalskatten.