Region: Lad os nu bare slette den database

I Region Syddanmark har regionsrådformand Carl Holst svært ved at forstå, hvorfor Rigsarkivet skal have en kopi af regionens ulovlige indsamlede database.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var egentlig planen, at Region Syddanmark tirsdag skulle slette og destruere en af nyere tids mest omdiskuterede databaser, den ulovlige Dansk Almenmedicinsk Database, der går under forkortelsen DAMD.

Men regionsrådsformand Carl Holst (V) kommer sandsynligvis ikke til at trykke på delete-knappen, før en kopi af databasen er sendt til Rigsarkivet, der vurderer, at databasen med patientjournaler er »bevaringsværdig« og interessant for forskere i fremtiden.

Men de videnskabelige gevinster er underordnet, mener Carl Holst.

»Når informationer er indsamlet ulovligt, skal de slettes. De skal slettes i nutiden og i forhold til eftertiden. Jeg vil fortsat kæmpe for, at informationerne bliver slettet,« siger han.

Mandag udløber en høringsfrist for en ændring af arkivloven, der vil tillade Rigsarkivet at gemme databasen som personfølsomt materiale, hvilket udelukker, at offentlighed og videnskabsfolk kan tilgå databasen de første 110 år.

Bag den lovændring står kulturminister Marianne Jelved (R), der på sin Facebook-side søndag understregede, at »det kun er totalitære regimer, der sletter sporerne, når myndighederne begår ulovligheder«.

Men den eneste totalitære i forløbet har været kulturministeren selv, indvender Carl Holst.

»Da Rigsarkivet rettede henvendelse, satte vi spørgsmålstegn ved det, og vi får da også at vide, at der ikke er juridisk belæg for at gemme databasen. Nu forsøger man så at skaffe det juridiske belæg med lovændringen. Det er ikke fair, det er ikke ordenligt, det er ikke en retsstat værdig,« siger Carl Holst og understreger, at han vil kæmpe videre for, at »alt bliver slettet«.

Senere mandag udløber høringsfristen for lovændringen. Det ventes herefter, at Rigsarkivet vil få grønt lys til at arkivere databasen.