Konservative vil have omdiskuteret database destrueret

Det er skørt, hvis Rigsarkivet får lov til at gemme de ulovligt indsamlede patientdata, mener de Konservative, der står fast på, at dataene skal destrueres.

Mai Mercado (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diskussionen om de ulovlige patientdata fra Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD) - indsamlet i Region Syddanmark - raser atter, da Rigsarkivet mandag ventes at få tilladelse til at gemme en arkivversion af journalerne.

Hos de Konservative er politisk ordfører Mai Mercado (K) stærkt utilfreds med, at databasen dermed ikke ser ud til at blive slettet, som det ellers var planen at Region Syddanmark ville gøre tirsdag.

»Det er helt skørt. Det er data, der er ulovligt indsamlet, og ulovlige data skal destrueres,« siger Mai Mercado.

Det er oplysninger om patienters sygdomme og lægebesøg, der siden 2007 ulovligt blev sendt til databasen fra lægernes journalsystemer. I efteråret påpegede flere jurister, at indsamlingen var ulovlig, og Statens Serum Institut erkendte senere, at der ikke var hjemmel i loven til at indsamle dele af de indsamlede data ganske rigtigt.

Region Syddanmark meddelte herefter, at man ville destruere databasen. Hos Rigsarkivet indvendte man dog, at man fandt databasen »bevaringsværdig« og bad derfor regionen om at lave en arkivversion af databasen.

Kulturminister Marianne Jelved (R) talte tidligere imod en sådan øvelse, men meldingen fra ministeren er nu, at »det er kun totalitære regimer, der sletter sporerne, når myndighederne begår ulovligheder,« som hun skrev på sin Facebook-side søndag.

Mai Mercado savner principper fra ministeren.

»Det bliver sådan noget bekvemmelighedspolitik. Man bliver nødt til at stå fast på principper - også i politik, og de her data er ulovlige. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at modvirke, at kulturministeren får held til at gemme de her data,« siger Mai Mercado.

Hvis Rigsarkivet får lov til at gemme databasen, vil det blive arkiveret som »personfølsomt« materiale, som ikke kan tilgåes de næste 120 år. Derefter vil forskere kunne få adgang til materialet i anonymiseret form og først 110 år senere - 230 i det hele - vil offentligheden kunne kigge i de gamle patientjournaler.