SF og EL undsiger regering i database-sag

SF og Enhedslisten vil have den omdiskuterede patientdatabase, DAMD, slettet. Støttepartierne fremsætter et ændringsforslag, som blå blok ventes at støtte.

Foto: Torkil Adsersen

Der tegner sig et flertal uden om regeringen i den langstrakte diskussion om patientdatabasen DAMD, der består af oplysninger indsamlet ulovligt.

Enhedslisten og SF har således valgt at fremsætte et ændringsforslag, der vil betyde, at ulovligt indsamlede personfølsomme sundhedsoplysninger ikke skal gemmes for eftertiden i Rigsarkivet.

Onsdag behandler Folketinget et lovforslag fra kulturminister Marianne Jelved (R) om de vilkår, som de ulovligt indsamlede sundhedsdata skal opbevares under i Rigsarkivet, og det er til det lovforslag, at SF og Enhedslisten har fremsat et ændringsforslag.

»Det er krænkende for den enkelte patient, som har delt fortrolige oplysninger med lægen, at disse oplysninger er blevet indsamlet ulovligt. Det tager vi meget alvorligt,« siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF)

DAMD indeholder fortrolige patientoplysninger fra millioner af danskere, der blev indhentet i en periode over otte år. Statens Serum Institut har erkendt, at databasen blev ulovligt indhentet, og oprindelig var det planen, at de ansvarlige for ulovlighederne, Region Syddanmark, ville slette databasen.

Men undervejs kom Rigsarkivet på banen og meddelte, at DAMD trods sit ulovlige ophav var »bevaringsværdig« og en »unik kilde« til, at eftertiden kan forstå de sygdomme, der plager vores tid.

Minister står fast

Det fik kulturminister Marianne Jelved (R) til at stå fast på, at hun som ansvarlig minister måtte sikre sig, at databasen blev arkiveret.

»Rigsarkivaren har meddelt mig, at det er historisk vigtigt materiale, og så har jeg kun en ting at gøre, og det er at sikre, at det kommer i Rigsarkivet,« sagde kulturministeren til Berlingske Nyhedsbureau 26. marts.

Samme dag havde blå blok fremsat et beslutningsforslag om at destruere databasen, og siden da har alle øjne været rettet mod Enhedslisten og SF, som dermed sidder med de afgørende stemmer, der kan afgøre, hvorvidt databasen skal arkiveres eller ej.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen (V), har læst SFs og Enhedslistens forslag, og han forventer, at blå blok vil kunne samle sig bag det.

»Det vigtigste er, at vi får slettet den database, og det er det, de foreslår. Derfor forventer jeg, at blå blok vil kunne samle sig det og lave et flertal uden om regeringen,« siger han.