Politiet opruster til kampen mod kriminelle på internettet

Politiet modtager et stigende antal anmeldelser om kriminalitet på internettet, og nu er politiet klar med et nyt center til bekæmpelse af IT-kriminelle.

Kriminaliteten er i stor stil flyttet over på internettet, og politiet har på blot ét år modtaget 77 procent flere anmeldelser om databedrageri og 25 procent flere anmeldelser om økonomisk kriminalitet. Nu opruster politiet med et nyt nationalt center til bekæmpelse af IT-kriminalitet, skriver Jyllands-Posten.

»Politiets indsats skal oprustes, fordi meget kriminalitet flytter over på nettet. Vi bruger alle sammen smartphones, og vi køber ind på nettet. Der er mennesker, der udsættes for identitetstyveri eller andet misbrug på nettet. Det betyder, at der er kommet et nyt sted, hvor politiet skal opruste, for de kriminelle kan godt finde ud af at udnytte mulighederne,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S) til avisen.

Det nye center skal bekæmpe, forebygge og analysere IT-kriminalitet, herunder både mindre sager om svindel med nethandel og større koordinerede samfundstruende angreb mod for eksempel danske virksomheder. Og centeret skal desuden bistå og uddanne landets politikredse.

Troels Ørting Jørgensen, der er leder af Europols cybercrime-center, EC3, kalder det på høje tid, at Danmark opruster i kampen mod IT-kriminalitet.

»Klokken er fem minutter i 12 på dette område. It-kriminaliteten i 2014 vil stige ganske voldsomt og endnu mere end det seneste år. Metoderne bliver mere og mere avancerede, og de kriminelle laver i høj grad deres svindel udefra. Hvis politiet ikke er klar til at modtage de mange nye anmeldelser, og hvis politikredsene ikke ved, hvordan man skal efterforske, sikre dokumentation og beviser, vil de it-kriminelle have for frit spil,« siger han til Jyllands-Posten.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg siger om politiets nye center, der bliver omdrejningspunkt i en ny, national strategi mod cyberkriminalitet:

»Nogle sager ser umiddelbart ud til at være enkeltstående småbedragerier på nettet, men når vi får de rette systemer, kan vi måske se, at der er tale om store organiserede sager, hvor hundredvis af danskere er blevet snydt på samme måde i internethandler rundt om i landet. Vi vil med centret have en kapacitet, så vi er til stede alle de steder, hvor kriminaliteten foregår, så de kriminelle ved, at vi også patruljerer på nettet – ikke kun ude på gaderne«.

Ifølge rigspolitichefen vil snarest ansætte en chef, der skal stå i spidsen for centerets 80 til 100 kommende medarbejdere. Cirka 50 af dem kommer fra Rigspolitiets særlige IT-efterforskningssektion, NITES, der bliver lagt ind under det nye center, skriver Jyllands-Posten.

Der blev i 2012 anmeldt 1.366 sager om databedrageri. I 2013 var tallet steget til 2.421.