Pia Kjærsgaard: Vi vil aldrig svigte vores udsendte

Danmark vil aldrig svigte de udsendte soldater, politifolk og redningsfolk, der vender hjem med ar på sjæl eller krop, forsikrer Folketingets formand på den officielle flagdag for danske udsendte.

»Nogle har oplevet så voldsomme krigshandlinger og smertelige tab af nære kammerater, at det ikke har været nok blot at vende hjem til lille fredelige Danmark,« sagde Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag er flagdag for danske soldater, politifolk og redningsmandskab, der er udsendt til verdens brændpunkter. Det markeres med kransenedlæggelse på Kastellet i København, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads.

Dagen er en god anledning til at takke de danske udsendte, lyder det fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der i sin tale på Kastellet udtrykte sin dybeste respekt.

»Nogle har oplevet så voldsomme krigshandlinger og smertelige tab af nære kammerater, at det ikke har været nok blot at vende hjem til lille fredelige Danmark. Nogle mistede hele eller dele af førligheden. Jer vil vi aldrig vende ryggen,« forsikrede Pia Kjærsgaard.

Hun understregede dog samtidig, at politikerne endnu ikke er »i mål« med en veteranpolitik for hjemvendte soldater.

»Den (veteranpolitikken, red.) er ikke perfekt, og den blev indført på den hårde måde, efter at de første Balkan-veteraner var vendt hjem. De havde været vidne til mange grusomheder i borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Og det var først, da de kom hjem og nogle led under det, at man for alvor opdagede behovet. Men i dag er vi et enigt Folketing, der bakker op om veteranpolitikken, og som hele tiden er opmærksom på, hvordan vi kan gøre det bedre og udbygge den,« lød det fra Folketingets formand.

Ifølge Pia Kjærsgaard har veteranpolitikken dog fået den plads »i vores prioriteringer og i vores bevidsthed, som den fortjener«.

Hun benyttede også lejligheden til at takke de udsendtes familier, som står tilbage med et stort savn, når deres elskede rejser ud i verden.

»Vi siger tak til kæresten, som kyssede sin forlovede farvel på perronen, mens de begge kæmpede med tårerne. Og vi siger tak til den lille dreng, som ikke ville slippe krammet om sin fars hals, da han sagde farvel på kasernen sammen med resten af familien,« sagde Pia Kjærsgaard.

Flagdagen markeres ved en række ceremonier rundt om i landet.

Gudstjeneste i Holmens Kirke for de efterladte til dræbte soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.