Officerer: Balkankrigen blev en øjenåbner

20 år efter Balkankrigens afslutning lider mange veteraner stadig af posttraumatisk stress. Det er en ulykkelig situation, men erfaringerne fra Balkan har tvunget Forsvaret til at tage hånd om problemerne, mener Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er massive problemer med PTSD blandt de soldater, der har været udsendt på Balkan, men det triste faktum har fået Forsvaret til at spærre øjnene op, mener Niels Tønning, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD).

Kristeligt Dagblad skriver lørdag, at flere hundrede Balkan-veteraner stadig lider af posttraumatisk stress (PTSD) 20 år efter krigens afslutning.

»Forsvaret har i modsætning til tidligere erkendt, at man har et stort problem, der skal adresseres. Situationen efter Balkankrigen har altså gjort, at man italesætter det psykiske aspekt af soldaterlivet allerede inden udsendelse. Derfor tror jeg også, at man vil kunne se, at en lavere procentdel får PTSD i dag end tidligere, selvom kamphandlingerne er meget hårdere,« siger Niels Tønning.

En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at det samlet er knap 17 procent af de 26.000 danske udsendte i perioden 1992-2009, som er registreret med en psykiatrisk diagnose, hvoraf størstedelen er soldater udsendt på Balkan. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Niels Tønning påpeger, at det vil være meget svært at forestille sig en lignende situation med massive PTSD-problemer i fremtiden.

»Der bliver sendt psykologteams ud i missionsområderne, hvis man får fornemmelsen af, at nogle soldater har haft stærke oplevelser. Så der bliver grebet fat i problemet langt tidligere i forløbet i dag. Der er samtidig ikke længere nogen fordomme ved at tage en psykologsamtale, hvilket også er udtryk for en markant holdningsændring,« forklarer Niels Tønning.

Siden 2010 har Forsvarets veterancenter tilbudt livsvarig psykologbehandling til danske krigsveteraner.