Pia K vil have Folketinget i sving efter borgmesterbonus

Det er uacceptabelt, at borgmestre kan skifte til højbetalte job og få eftervederlag, siger Pia Kjærsgaard.

Medlem af Folketingets præsidium og Udvalget for Forretningsorden Pia Kjærsgaard vil have kigget forholdende for kommunalpolitikere efter i sømmene. Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det falder tidligere formand for Dansk Folkeparti, medlem af Folketingets præsidium og medlem af Folketingets Udvalg for Forretningsorden Pia Kjærsgaard noget for brystet, at Dragørs tidligere borgmester har kunnet skifte til et højbetalt job og så stadigt få et klækkeligt eftervederlag.

Hun vil nu tage borgmestres løn og forhold op i de nuværende og noget langstrakte forhandlinger om politikeres aflønning på Christiansborg.

»Man skal ikke kunne sidde med to meget, meget fine lønninger, når den ene er offentlige penge, der kunne bruges meget bedre andre steder i kommunen.«

»Sådan er reglerne, men så skal reglerne laves om. Der er vældigt mange urimeligheder, hvor vi som politikere – både i Folketinget og i kommunerne – har nogle fordele, som andre mennesker ikke har. Det må vi lave om på.«

Udmeldingen kommer efter, at TV 2 Lorry onsdag har berettet, at Dragørs tidligere borgmester Eik Dahl Bidstrup har modtaget 774.347 kroner i eftervederlag fra kommunen efter, at han 1. juni frivilligt forlod posten for at blive formand for fagforeningen Krifa.

Til TV 2 Lorry siger den tidligere borgmester for Venstre:

»Jeg har som sådan ikke nogen holdning til det. Det er en del af den aftale, man har indgået på Christiansborg for flere år tilbage. Og det har været de klare betingelser, siden jeg blev valgt som borgmester.«

Reglerne er lavet for at sikre politikere en indtægt, hvis de fra den ene dag til den anden mister jobbet på grund af eksempelvis valg.

»Men det er jo slet ikke tilfældet her. Her går borgmesteren over til en velbetalt stilling. Vi skal ikke blande os i hans løn. Men vi skal i den grad blande os i det meget, meget høje eftervederlag,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun mener, at det specielt er modregningsreglerne, der skal ses på. Altså hvordan indtægt bliver modregnet i politikeres eftervederlag.

»Naturligvis skal man modregnes, hvis man får et job. Og det skal vi også have lokalpolitikerne til at forstå, at sådan må det være.«

»Og det vil være være godt at tage op i den store sammenhæng, hvor vi kigger på alt fra sygemeldinger uden lægeattest og den slags,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun understreger, at der er behov for at se forholdene og lønnen efter i sømmene, hvis ikke det skal gå ud over tilliden til politikere.

»Borgerne bliver med rette forargede. Og vælgerne rynker på næsen af os, hvilket jeg udmærket godt forstår. Vi kan ikke være os selv bekendt, hvis vi bliver ved på den måde,« afslutter Pia Kjærsgaard.

/ritzau/