Pape lover nyt inden for to uger om loven, hvor politikerne gik for langt

Flere partier har uden held presset justitsminister Søren Pape Poulsen for at få lempet offentlighedsloven. Nu gør Pape klar til en afklaring inden Folketingets åbning.

De Konservative stod bag deres formand, Søren Pape Poulsen, til partiets landsråd i Tivolis Hotel & Congress Center. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er snart to år siden, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) annoncerede, at de Konservative ville have et opgør med dele af den stærkt omdiskuterede offentlighedslov.

Loven var under Thorning-regeringen blevet ændret af S, R, SF, V og K, så bl.a. intern betjening af ministrene i dag er undtaget for aktindsigt.

»Vi skal kunne tåle at blive set i kortene,« og »man må bare sige, at med den her lov er vi gået for lang«, lød det fra Pape.

Siden er presset for at få ændret loven steget og steget. De nye dele af loven – især ministerbetjeningsloven – er blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige dele af skiftende regeringers arbejde for offentligheden, og også SF og de Radikale mener nu, at dele af loven er problematisk og indskrænker åbenheden.

Folketingets ombudsmand kom desuden i 2016 med en kraftig kritik af den nye ministerbetjeningsregel, som han mente »indskrænkede« offentlighedens ret til aktindsigt »væsentligt«.

Den nye trekløverregering har da også skrevet ind i regeringsgrundlaget, at regeringen vil »lempe ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuværende regler« i løbet af 2017.

Men endnu er det ikke sket, og det har ført til kritik af Søren Pape Poulsen for at »sidde på hænderne«, som SFs formand, Pia Olsen Dyhr, sagde til Jyllands-Posten i tidligere på måneden.

Hun satte derfor en deadline ved Folketingets åbning første tirsdag i oktober: Enten er der kommet et udspil til en markant ændring af offentlighedsloven, eller også opsiger SF forliget, lød det.

Afklaring er tæt på

Søren Pape Poulsen har endnu ikke imødekommet kravet, men i forbindelse med de Konservatives landsråd denne weekend fortæller han nu til Berlingske, at en afklaring er tæt på.

»Vi skal selvfølgelig have det afklaret inden deadline. Så jeg regner fuldt og helt med, at vi ved inden Folketingets åbning, om vi kan finde hinanden, eller om vi ikke kan,« siger Søren Pape Poulsen.

Da de Konservative gik i regering, sagde Pape, at det var et spørgsmål om, hvornår og ikke om, at loven ville blive ændret.

Pape fortæller, at hans indstilling er den samme som for knap to år siden, men at han som justitsminister er nødt til at se, om han kan samle forligskredsen – Liberal Alliance har tilsluttet sig i forbindelse med regeringsdannelsen – om at ændre loven igen.

»Enhver kan se, at der er forskellige holdninger i forligskredsen. Regeringsgrundlaget peger på, at vi skal gøre noget især omkring ministerbetjeningsloven, og det er det, jeg arbejder på, og det er det, jeg taler med partierne om at finde en løsning på.«

Men der er jo et flertal for at få ændret ministerbetjeningsloven, og det står i regeringsgrundlaget. Hvorfor så ikke bare få det gjort?

»Jo, men vi har jo en forligskreds. Vi skal respektere de forlig, vi har på Christiansborg, og indtil nogen opsiger det forlig, har vi et forlig. Så må vi se, om vi kan være i en situation, hvor vi er enige om at få gjort noget ved det nu. Det håber jeg. Eller at nogen opsiger forliget, og så må vi se, hvad situationen er efter et folketingsvalg. Jeg har ikke ændret holdning – jeg konstaterer bare, at jeg sidder som justitsminister og skal få forskellige partiers ender til at mødes. Og det er svært,« siger Søren Pape Poulsen.

Pia Olsen Dyhr: »Jo hurtigere jo bedre.«

SFs formand Pia Olsen Dyhr er glad for, at Pape nu lægger op til en snarlig afklaring.

»Jo hurtigere jo bedre. Og hvis det ikke sker inden næste folketingsvalg, må partierne blive stillet frit. SF ønsker en lettere adgang for borgere og presse i forhold til at kigge os politikere over skulderen i lovgivningsprocessen – og derfor kæmper vi for en lempelse af loven her. Det drejer sig jo om sager a la barnebrude og kvotekonger. Hvis tilliden til politikerne skal øges, så kræver det øget aktindsigt,« siger hun.

Mens Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, mener, at partierne »forhåbentlig kan samles henover efteråret«, og DF er klar til at »rulle lovændringerne fra 2013 tilbage med det samme«, har de Radikale mistet troen på, at Pape kan komme igennem med markante ændringer.

»De Konservative svigter det, de lovede befolkningen. Både regeringsgrundlaget og Pape har stillet en ændring af offentlighedsloven i udsigt. Men forhandlingerne står lige så stille som et træ i Harzen. Pape må tage sig sammen og få sat gang i tingene. Der skal ske substantielle ændringer i offentlighedsloven, hvis vi fortsat skal være med i forliget,« siger partiets politiske leder Morten Østergaard.

Folketinget åbner tirsdag den 3. oktober.