Opposition: Vi fik intet at vide om forsinket boligskattesystem

I to måneder inden pressemøde vidste minister, at tidsplanen for det nye boligskattesystem var urealistisk.

Skatteminister Morten Bødskov (S) er indkaldt til åbent samråd om udskydelsen af det nye boligskattesystem for blandt andet at svare på, hvorfor forligskredsen først blev orienteret om forsinkelsen kort før et pressemøde. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

I et brev til Skattestyrelsen 27. august konkluderer Statens it-råd, at tidsplanen for indførelsen af de nye ejendomsvurderinger og opkrævningen af nye boligskatter har været »helt urealistisk.«

Alligevel blev forligskredsen først orienteret om forsinkelsen af skatteminister Morten Bødskov kort før et pressemøde 24. oktober.

Derfor er Morten Bødskov torsdag i samråd for redegøre for, hvorfor partierne først blev orienteret om forsinkelsen to måneder senere.

»Ministeren har vidst det i to måneder uden at fortælle os om det. Vi mener, at man bør underrette Folketinget, når der sker noget så graverende, der har betydning for så mange mennesker,« siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

»Vi er ret bekymrede over informationsniveauet, og vi er bekymrede over, hvorfor ministeren har siddet på den her information uden at orientere forligskredsen,« siger hun.

Da Morten Bødskov overtog Skatteministeriet fra sin forgænger Karsten Lauritzen (V) satte han et eftersyn af skattevæsnets it-systemer i gang.

Det var resultatet af det eftersyn, som regeringen præsenterede på et pressemøde den 24. oktober. Her lød det også, at regeringen vil afsætte 1,7 milliarder kroner allerede i 2020 til yderligere genopretning af skattevæsnet.

Morten Bødskov pointerer, at regeringen ikke har haft en intention om at skjule noget.

»Jeg synes ikke, at man kan fremlægge et problem uden at have et svar på problemet. Når man sidder med så store problemer, så skal man jo også finde ud af finansieringen og betalingen af regningen,« siger ministeren.

»Set med mine briller er den her øvelse lige efter bogen. Det har simpelthen været et forsøg på at finde svar på de problemer, der har været,« siger han.

Foruden udskydelsen af det nye boligskattesystem udskydes udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger ligeledes fra næste sommer frem til 2022.

Det betyder, at en del af de boligejere, der kunne se frem til at få penge tilbage i skat, skal vente længere.

/ritzau/