Også i dansk politik holder man vejret

Den danske regering har endnu ikke offentligt forholdt sig til det britiske valgresultat. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har bebudet, at der sættes et »beredskab« i gang på tværs af ministerierne for at sikre de danske interesser ved et britisk EU-exit.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at holde et pressemøde senere fredag på baggrund af resultatet af den britiske EU-folkeafstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag stillede sig op på gangen på Christiansborg til en kort presseseance om den forestående britiske EU-folkeafstemning, var det med et »inderligt« håb om, at Storbritannien ville stemme ja til at blive i EU.

»Det bliver helt uoverskueligt, hvis det ender et andet sted. Så skal vi i gang med nogle skilsmisseforhandlinger. Der skal finde en bodeling sted. Det er slet ikke simpelt. Det er meget, meget kompliceret. Og nok også mere, end det i virkeligheden har været fremme,« lød det fra statsministeren.

Fredag morgen står det klar, at scenariet er et helt andet end det, Løkke håbede på: Et flertal af vælgerne i Storbritannien har stemt nej til at blive i EU.

Mens vi venter på Løkke og Jensen

Det er udelukkende statsministeren og udenrigsminister Kristian Jensen (V), der udtaler sig om det britiske valgresultat på vegne af regeringen, men ingen af dem har endnu offentligt forholdt sig til resultatet - regeringen venter på, at Storbritanniens premierminister, David Cameron, selv siger ord. Det står dog klart, at der er chokstemning i den danske regering, at man nu skal forholde sig til et helt nyt Europa, og at det britiske valgresultat er så stort og historisk, at al indenrigspolitik kommer i anden række - resultatet griber simpelthen for langt ud over situationen i dansk politik til at rette fokus derhen allerede nu.

Kristian Jensen flyver i løbet af formiddagen til møde i Rådet for Almindelige Anliggende (GAC) i Luxembourg, hvor han skal mødes med sine ministerkolleger, og først der vil han udtale sig. Lars Løkke Rasmussen forventes at holde et pressemøde senere fredag.

Løkkes beredskab

Op til den britiske folkeafstemning har der været holdt en lang række regeringsmøder om, hvad der skal ske i tilfælde af de to scenarier - et »leave« eller et »remain« - og under presseseancen torsdag kom Løkke kort ind på, hvad der sker i de danske ministerier i tilfælde af et »leave«:

»Ender det med et nej, så vil vi selvfølgelig allerede i morgen (fredag, red.) lave det nødvendige beredskab på tværs af alle Danmarks ministerier for at identificere, hvad er de skarpe, danske interesser. Jeg ved godt, der er mange, der vil have en lidt »floppy« debat om, om vi skal have det samme som dem. Der bliver jeg bare nødt til at sige, at så bliver det benhårdt arbejde, der handler om at sikre, at Storbritannien ikke forlader EU på en måde, der skaber problemer for Danmark, danske virksomheder i UK, dansk eksport til UK, danske fiskere, danske landmænd, osv. Det bliver benhårdt arbejde,« sagde statsministeren med særligt tryk på ordet »benhårdt«.

EU-opgør med DF i vente

Forud for folkeafstemningen i Storbritannien har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, gjort det klart, at resultatet i hans øjne kan udløse en dansk folkeafstemning.

EU-politikken er som bekendt et af de områder, hvor V-regeringen er allermest uenig med sit største støtteparti, og ifølge kilder i regeringstoppen, som Berlingske har talt med forud for den britiske afstemning, har man forberedt sig på et EU-opgør med DF på baggrund af afstemningen. Regeringen vil stå benhårdt på, at Danmark skal forblive medlem af EU, og Dansk Folkepartis krav om en folkeafstemning ventes at blive fejet fuldstændig af bordet.

Da Lars Løkke Rasmussen blev spurgt til idéen om en folkeafstemning på Folkemødet på Bornholm i weekenden, var han da også fuldstændig utvetydig i sit svar:

»Jeg ønsker ikke nogen afstemning. Danmark hører til i EU. Det gør vi i dag, og det gør vi også i næste uge, og det gør vi helt uanset udfaldet af den afstemning, der skal være i Storbritannien.«