Minister klar til at ændre integrationslov

Regeringen er klar med to ændringer til det integrationsudspil, der allerede er blevet førstebehandlet i Folketinget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har haft travlt med at få vedtaget sit integrationsudspil, som derfor er røget direkte til afstemning i Folketingssalen. Men nu er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) klar til at ændre på det.

»Jeg har nu besluttet at præcisere to ting. Det ene er, at når man er jobparat, skal man tilstræbe at komme så tæt på fuld arbejdstid som overhovedet muligt - det vil sige 37 timer om ugen. Det andet er, at vi vender bøtten rundt, når vi ser på, hvor mange flygtninge der bliver erklæret jobparate, så vi nu siger, at alle som udgangspunkt er jobparate,« siger han.

De som udgangspunkt jobparate flygtninge vil så blive visiteret efter tre måneder, hvor nogle »af den ene eller anden årsag ikke er det, og så bliver de aktivitetsparate«, lyder det fra ministeren.

I regeringens lovforslag har der indtil nu stået, at jobparate flygtninge skal være i nyttejob, praktik eller løntilskud i mindst ti timer om ugen, hvortil der kommer sprogundervisning på 20 timer. Det har Venstre kritiseret, da partiet mener, regeringen slækker på kravet om fuldtidsaktivering.

Nu ser det imidlertid ud til, at regeringen imødekommer oppositionspartiet, efter integrationsudspillet er blevet sendt direkte i Folketingssalen, uden at regeringen først har sikret sig flertal for det.

»Der har jo været en diskussion om, hvorvidt der var fuld tid i det her eller ej. Det har regeringen sådan set ønsket fra starten. Nu præciseres det,« siger Henrik Dam Kristensen.

Spørgsmål: Får de her to ændringer konkret betydning? Helst 37 timer i stedet for mindst ti gør jo ikke flere flygtninge jobparate.

»Det gør, at man får en bedre og mere helstøbt indsats på arbejdsmarkedet. Udgangspunktet er, at det, man gør i dag, er alt for dårligt. Det er det vi skal gøre bedre,« siger ministeren.

Venstre har kritiseret regeringen for forløbet, som ifølge Venstre har haft karakter af diktat og orientering uden regulære forhandlinger.