Minister afviser dyr varmeregning

Skatteminister Thor Möger Pedersen afviser, at NOx-afgiften får varmeregningen til at stige med gennemsnitligt 1.000 kr. om året.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) afviser påstande om, at NOx-afgiften får varmeregningen til at stige med gennemsnitligt 1.000 kr. om året. Han er blevet kritiseret for misvisende udmeldinger om prisstigninger på varmeregningen, og at NOx-afgiften ikke tilgodeser fjernvarme. Her er det H.C. Ørstedværket, som leverer fjernvarme til det storkøbenhavnske fjernvarmenet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mandagens udgave af Jyllands-Posten kunne man læse, at NOx-afgiften i gennemsnit kommer til at lægge 1.000 kroner oven i danskernes varmeregning, og ikke 125 kroner, som regeringen ellers havde varslet.

Det afviser skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) nu i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.

- For et hus, der bruger 18.000 kWh fjernvarme, stiger varmeregningen med i gennemsnit 125 kr. pr. år, ved uændret forbrug som følge af afgiftsstigningen. Afgiften vil imidlertid ofte føre til en reduktion i udledningerne eller installering af katalysator, hvilket gør afgiftsstigningen mindre, skriver ministeren.

Thor Möger Pedersen holder dermed fast i sin udlægning af afgiften i forbindelse med finansloven for 2012; at merudgiften i gennemsnit bliver på 125 kroner om året.

Den udregning blev mandag angrebet af blandt andre direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, som påstod, at det reelle beløb oversteg de 125 kroner markant. Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard forventer ifølge Jyllands-Posten, at NOx-afgiften vil give prisstigninger på varmregningen på op til 1.000 kroner om året.

Ifølge skatteminister Thor Möger Pedersen tager Kim Mortensen fejl, når han siger, at forureningsafgiften vil stige med 500 procent. Der er tale om en stigning på 381 procent, lyder det fra ministeren.

Afgiften på NOx eller kvælstofilter bliver indført for at mindske kvælstofilternes luftforurenende effekt.